Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Christoph Treier: Målsättning, motivation och välbefinnande

Från 2016
Christoph Treier.
Bildtext Christoph Treier sommarpratar i Radio Vega den 27.7 2016 om att sätta mål i livet.
Bild: Yle

Dom tycker jag är "Dåule", klagade schweitziskfödde Christoph Treier efter sin första föreläsning i Esse och svor på att han aldrig mer kommer att föreläsa där igen. Han fru kunde upplysa honom att "dåule" på Esse-dialekt är "duktig", så Christoph fick lov att ändra sig.

Christoph Treier är idrottspsykologisk rådgivare och mental tränar till 67 idrottsproffs, däribland rallyförarna Marcus Grönholm och Jari Matti Latvala. Däremellan föreläser han både när och fjärran för företag, föreningar och organisationer om ledarskap, välbefinnande, målsättning och motivation.

Christoph brinner även för barn och ungdom. Under de senaste två åren har han i samarbete med föreningen Hem och Skola besökt 40 finlandssvenska skolor för att föreläsa om hur man kan stärka barns självkänsla.

Det spelar roll vad vi tänker

Att sätta upp mål är inte så svårt och ändå misslyckas de flesta att sätta upp mål som ger dem energi och glädje. De flesta vill nämligen undvika något när de sätter upp ett mål istället för att försöka uppnå något. Vid målsättning ska man tänka som en gps och och föreställa sig det mål man vill uppnå. Precis som med gps fungerar det inte att säga vart man inte är på väg!

Vad är stress

Det finns många sätt att beskriva stress. En definition av stress som Christoph brukar använda är att förväntningarna inte längre överensstämmer med verkligheten. Det intressanta är, säger Christoph, att det oftast inte är själva arbetsbördan som stressar, utan allt det sociala som händer på en arbetsplats. Konflikter, mobbning, chefer som inte verkar ta notis stressar mycket mera än en stor arbetsbörda.

Christoph Treiers sommarprat är både inspirerande och humoristiskt. Han delar frikostigt med sig av anekdoter men också av tips om mentalträning och målsättning.

Inget företag skulle anställa en bokförare som är dålig på siffror. Men det finns tusentals chefer som inte förstår varför en människa beter sig som den gör i vissa situationer.

Lyssna till musiken i Christoph Treiers program.

Här kan du lyssna på en musikfri podcast.

Här är listan på alla Radio Vegas sommarpratare.

Christoph Treier 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln