Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Wales succétränare: Var inte rädda för att drömma

Från 2016
Uppdaterad 02.07.2016 00:55.
Chris Coleman och hans Wales slog Belgien i EM:s kvartsfinal.
Bildtext Chris Coleman och hans Wales slog Belgien i EM:s kvartsfinal.
Bild: All Over Press

Som klubblagstränare var Chris Coleman aldrig särskilt framgångsrik. Nu har han fört sitt Wales till semifinal i fotbolls-EM och har en hälsning till världen: Våga dröm.

Wales slog Belgien med 3–1 och tog sig in bland de fyra bästa i EM. Och när Chris Coleman i tv-intervjun efter slutsignalen ombads skicka en hälsning till det walesiska folket i tv-sofforna kom svaret direkt.

– Våga dröm, sade chefstränaren.

– Var inte rädda för att ha drömmar. För fyra år sedan var jag så långt ifrån det här som är möjligt. Jag har misslyckats mer än jag lyckats. Något som det här har jag aldrig varit med om tidigare, konstaterade Coleman.

Ville hålla bollen

Den tidigare walesiska landslagsspelaren tog över som förbundskapten för fyra år sedan efter en tränarkarriär som inte bjöd på några märkligheter i Fulham, Real Sociedad, Coventry och Larissa.

Nu är han närmast geniförklarad efter att hans walesiska lag knockat Belgien, både taktiskt och i målprotollet.

– Alla spelare i laget kan passa bollen, och det var det vi försökte oss på, att hålla bollen. Vi ville visa folk att vi kan vara ett offensivt lag. Jag tror att vi överraskande Belgien, sade Coleman efter kvartsfinalen som spelades i Lille, 15 kilometer från den belgiska gränsen.

– Det var som att spela i Bryssel, det var så mycket belgare här. Men våra supportrar var fantastiska också, sade Coleman.

Visade upp lagandan

Inte ens ett tidigt underläge fick walesarna att hänga med huvudet, utan mål av Ashley Williams, Hal Robson-Kanu och Sam Vokes vände på steken och fixade en semifinal mot Portugal.

– Nu såg alla lagandan som det pratas om. Det gäller att visa upp den också. Och inte när man leder, utan när man ligger under, sammanfattade Coleman.

Diskussion om artikeln