Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gisslandrama i Bangladesh – 20 civila dödade

Från 2016
Uppdaterad 02.07.2016 11:19.
Polis under gisslandrama i Bangladesh juli 2016.
Bild: EPA/STRINGER

Över hundra poliser stormade på lördag morgon en restaurang i Dhaka i ett försök att avsluta ett tio timmar långt gisslandrama i stadens diplomatkvarter. 20 civila, sex gärningsmän och två poliser har dödats, skriver nyhetsbyråerna.

Skottlossning och explosioner hördes när ett hundratal poliser stormade restaurangen Holey Artisan Bakery tidigt på lördag morgon. Restaurangen ligger i diplomatkvarteren i Dhaka och är populär bland utlänningar.

Operationen var över någon timme senare men det var länge oklart om det fanns offer bland gisslan. Under förmiddagen rapporterades det att 20 människor ur gisslan dödats, de flesta redan på fredag kväll i börja av gisslandramat.

Därtill ska sex gärningsmän ha dött i polisens tillslag mot restaurangen. Två poliser dödades och 26 människor skadades i samband med skottlossning på fredag kväll. De skadade är också poliser, uppger sjukhuspersonal.

Polis skottskadad under gisslandrama i Bangladesh i juli 2016.
Bild: EPA/STRINGER

Det är oklart hur många som hållits fångna inne på restaurangen men italienska, indiska och japanska medborgare uppges ha funnits bland gisslan.

13 personer fritogs under morgonen. En man, troligen japan, lyckades också fly från restaurangen i samband med polisstormningen.

IS säger sig ligga bakom

Polisen valde att storma restaurangen efter att de uppskattningsvis åtta gisslantagarna inte svarat på polisens förhandlingsförsök. Området spärrades också av för att undvika att gisslantagarna skulle fly.

Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig ansvaret för gisslandramat som inleddes på fredag kväll. IS lade också ut bilder, som de hävdade kom inifrån caféet, av döda och sårade på nätet, skriver Reuters.

Myndigheterna i Bangladesh har inte kommenterat IS inblandning och myndigheterna har tidigare förnekat att terrornätverket skulle vara aktivt i landet.

Artikeln uppdaterad den 2 juli 2016, klockan 10.59 med uppgifter om antalet döda.

Diskussion om artikeln