Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stopp för gamla bilar i Paris

Från 2016
Uppdaterad 03.07.2016 10:41.
Bilar vid Eiffeltornet i Paris.
Bild: EPA PHOTO ISABELLE FEUILLARDIN

Den franska huvudstaden fortsätter kriget mot luftföroreningar och totalförbjuder alla bilar registrerade före 1997 att köra i stadens centrum under vardagar.

På fredagen trädde en lag ikraft som förbjuder alla fordon registrerade före den 1 januari 1997 att köra i Paris mellan klockan 8 och 20 från måndag till fredag. Förbudet gäller i stadens centrum, innanför ringvägen, le périphérique, som ringar in Paris.

Också motorcyklar registrerade före 1999 och äldre skåpbilar förbjuds.

Paris borgmästare Anne Hidalgo twittrade att restriktionerna är ett nytt steg i kampen mot föroreningarna.

Undantag gäller ändå för veteranbilar äldre än 30 år, militära fordon, ambulanser, brandbilar och bilar med parkeringstillstånd för funktionshindrade.

Lagbrytare riskerar böter på 35 euro från och med oktober. Bötessumman för privatbilar kommer höjas till 68 euro i januari nästa år.

Det finns 430 000 bilar och 13 000 motorcyklar i Paris som är över 19 år gamla, enligt Le Parisien. Men vid Paris stad menar man att bara 10 000 av de 600 000 fordon som rör sig i Paris varje dag kommer att påverkas.

Orsakar hälften av luftföroreningarna

De senaste åren har Paris flera gånger uppmärksammat luftproblemen i staden. Till exempel förra året fick bara bilar med udda registreringsnummer köra i staden under en dag. Före klimatmötet i Paris i december 2015 infördes också en bilfri dag som en symbolisk gest.

Bilar äldre än tio år uppskattas orsaka hälften av luftföroreningarna i staden.

Anne Hidalgo har sagt att förbudet kan komma att utökas 2020 och gälla alla bilar äldre än nio år.

Kritiker menar för sin del att systemet diskriminerar de med låga inkomster som inte har möjlighet att köpa nya och mer miljövänliga bilar, skriver Le Figaro.

Diskussion om artikeln