Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gisslandramat i Dhaka över - 20 utlänningar dödade

Från 2016
Uppdaterad 02.07.2016 17:40.
Avspärrning intill Holey Artisan Bakery i Dhaka 2.7.2016
Bildtext Avspärrning intill Holey Artisan Bakery i Dhaka 2.7.2016
Bild: EPA/STRINGER

Bangladeshiska säkerhetsstyrkor stormade på lördag morgon restaurangen där militanta islamister hållit 35 människor fångna. Åtminstone sex angripare dödades i tillslaget, men då hade också 20 gisslan mist livet, de flesta utlänningar.

En talesperson för Bangladesh armé säger att myndigheterna nu tror att inte alla offer är utlänningar, utan att det även fanns lokalinvånare bland de 20 offren.

Armén hade tidigare sagt att alla offer var utlänningar.

- Vi har hittat 20 kroppar. De flesta av dem har blivit brutalt ihjälhuggna med eggvapen, sade brigadgeneralen Nayeem Ashfaq Chowdhury till journalister i Dhaka då militäroperationen mot restaurangen Holey Artisan Bakery var över.

I lokalen hittades också bland annat sprängmedel och eggvapen.

Tidigare hade 13 överlevande ur gisslan räddats från lokalen. Tio av dem ska ha varit bangladeshier, en japan och två personer från Sri Lanka.

Polis skottskadad under gisslandrama i Bangladesh i juli 2016.
Bild: EPA/STRINGER

Två poliser dödades av angriparna redan på fredag kväll, strax efter att attacken hade inletts.

Flera italienare bland offren

Enligt armétalesmän ska de flesta av dödsoffren ha varit italienare eller japaner. Enligt indiska källor som citeras av nyhetsbyrån AP finns åtminstone en indier, någon sydkorean och någon bangladeshier bland dem som dödades.

En källa inom det italienska utrikesministeriet bekräftade för nyhetsbyrån Reuters att det fanns italienare bland dödsoffren.

Soldater i närheten av Holey Artisan Bakery på lördagen 2.6.2016
Bildtext Soldater i närheten av Holey Artisan Bakery på lördagen 2.6.2016
Bild: EPA/STRINGER

Den italienska ambassadören Mario Palma sade på lördag morgon att sju italienare fanns bland gisslan.

En japansk regeringskälla har uppgett att åtminstone sju japaner fanns i restaurangen.

Hasan bekräftade att sex angripare dödades då säkerhetsstyrkorna stormade restaurangen, men enligt honom greps en sjunde av dem.

"Ett elegant ställe"

Klockan var litet över nio på kvällen, lokal tid, då beväpnade män rusade in i restaurangen i den bangladeshiska huvudstadens diplomatkvarter. Attentatsmännen ska ha ropat "Allahu Akbar" (Gud är större) då de stormade in i restaurangen.

- Det är ett elegant ställe där diplomater, framgångsrika affärsmän och politiker brukar mötas, berättar en stamgäst för nyhetsbyrån Reuters.

Lokalen är uppdelad i bageriet Holey Artisan Bakery och restaurangen O'Kitchen. Restaurangen serverar italiensk och spansk mat.

Icke-muslimska gäster råkade illa ut

Pappan till en bangladeshisk affärsman bland gisslan berättade för nyhetsbyrån AP att attentatsmännen inte angrep dem som kunde recitera koranen.

Razaul Karim fick ett telefonsamtal från sin son medan gisslandramat pågick. Sonen Hasnan var i restaurangen med sin familj för att fira dotterns födelsedag.

Oroliga anhöriga till gisslan väntar i närheten av restaurangen Holey Artisan Bakery 2.7.2016
Bildtext Oroliga anhöriga till gisslan väntar i närheten av restaurangen Holey Artisan Bakery 2.7.2016
Bild: EPA/STRINGER

Enligt sonen krävde angriparna att alla skulle recitera koranen. De som klarade av provet bjöds till och med på mat av angriparna. De som inte kunde recitera koranen "torterades".

En del överlevande berättar att gärningsmännen genast beordrade alla bangladeshier att stiga upp och att en bangladeshier fick bannor för att han delade middagsbord med icke-muslimer under Ramadan, fastemånaden.

Sedan började angriparna ta livet av utlänningar.

IS ska ha publicerat bilder från restaurangen

Terrororganisationen Islamiska staten har tagit på sig attacken i Dhaka.

Under natten publicerade IS-närstående nyhetskällor bilder som påstås ha tagits av angriparna under gisslandramat. Bilderna ska bland annat ha visat dödade människor ur gisslan.

En lång rad våldsdåd har inträffat i Bangladesh under det senaste året. Människor ur religiösa minoriteter, gay-aktivister, sekulära och bloggare har mördats - ofta av militanta islamister beväpnade med machete.

Flera lokala islamistiska grupper har gjort sig skyldiga till den typen av dåd i Bangladesh, men attacken mot restaurangen i Dhaka beskrivs som något helt nytt.

Tidigare attacker har oftast riktats mot individer och mot bangladeshier, medan den här attacken riktades mot utlänningar och verkade välplanerad och -koordinerad.

Komplicerad bakgrund till våldet

IS och al-Qaida har tagit på sig många av morden i Bangladesh, medan lokala myndigher hävdar att det inte finns några direkta organisatoriska band mellan de internationella jihadiströrelserna och jihadisterna i Bangladesh.

Motiur Rahman Nizami, ledaren för landets största islamistiska parti Jamaat-e-Islami, avrättades i maj i år. Han dömdes till döden för folkmord och krigsförbrytelser under Bangladesh' befrielsekrig år 1971.

Nizamis anhängare provocerades förstås av avrättningen, men också internationella människorättsorganisationer har riktat hård kritik mot rättegånarna vid den bangladeshiska krigsförbrytartribunalen. Det anses ligga politiska motiv bakom dem.

Regeringen i Bangladesh har varnats för krigsförbrytartribunalens linje kan öka våldet i landet.

Motiur Rahman Nizamis anhängare med ett fotografi av honom utanför ett fängelse i Dhaka natten innan han hängdes 11.5.2016
Bildtext Motiur Rahman Nizamis anhängare med ett fotografi av honom utanför ett fängelse i Dhaka natten innan han hängdes 11.5.2016
Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

Nizami och hans parti tillhörde dem som var nära allierade med den pakistanska armén under kriget 1971 och som alltså försökte slå ner självständighetsivrarna.

Båda sidor gjorde sig skyldiga till människorättsbrott under kriget, men krigsförbrytartribunalen tycks bara uppmärksamma de brott som den nuvarande oppositionen gjorde sig skyldig till.

Politiken i Bangladesh präglas av hårda motsättningar mellan det nuvarande regeringspartiet Awami League och det största oppositionspartiet Bangladeshs nationalistparti (BNP).

Nizami fungerade som minister då BNP innehade regeringsmakten senast.

Textilarbetare på väg hem från sina jobb för att fira långhelgen kring Eid al-Fitr i Dhaka 30.6.2016
Bildtext Textilarbetare på väg hem från sina jobb för att fira långledigheten kring Eid al-Fitr i Dhaka 30.6.2016
Bild: EPA/ABIR ABDULLAH

Frånsett vem som ligger bakom gisslandramat i Dhaka natten till lördagen - IS eller någon helt lokal islamistisk grupp - så innebär attacken en upptrappning av våldet i Bangladesh.

En stor del av de utlänningar som finns i Bangladesh är engagerade i landets textilindustri. Den står för 15 procent av Bangladesh' ekonomi.

Också en del av de utlänningar som dödades i gisslandramat tros ha jobbat just inom textilbranschen.

Bedömare varnar nu för att den här typen av attacker är en fara för både ekonomin och landet i stort.

Diskussion om artikeln