Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Södra Vallgrund är årets by

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 13:45.
Södra Vallgrund är årets by 2016
Bildtext Södra Vallgrund är årets by 2016
Bild: Yle/Markus Bergfors

Södra Vallgrund är årets by i Österbotten. Enligt byarådets ordförande är samarbete, engagemang och öppenhet de bidragande orsakerna. Man har även begravt stridsyxan mellan Södra och Norra Vallgrund.

Aktion Österbotten har utsett Södra Vallgrund i Korsholm till årets by. Motiveringen lyder:

"Byborna har genom ett välförankrat samarbete inom byn och tillsammans med grannbyarna skapat förutsättningar för upprätthållande av service för bybor och för företag. Byns geografiska läge och de möjligheter naturen erbjuder används både för bybornas som tillfälliga besökares trivsel."

Vykort från Sommarösund
Bild: Linda Åkerman

Byarna som deltar i tävlingen bedöms på en rad olika punkter - allt från invånarantal och antal organisationer till hur man samarbetar både inom byn och med andra byar, och hur servicen och näringslivet ser ut.

- Under många år har vi varit väldigt aktiva här i byn. Med tanke på att vi är en väldigt liten by på ungefär 350 invånare så är ändå många engagerade, säger Maria Kronqvist-Berg, ordförande i Södra Vallgrunds byaråd.

Upprätthållit byakänslan

Södra Vallgrund kan stå som ett gott exempel på att landsbygden lever. Andra byar har säkert något att inspireras av i Södra Vallgrund.

- På något sätt har vi lyckats upprätthålla byakänslan bra. Vi har också utnyttjat de resurser vi faktiskt har, som naturen, säger Kronqvist-Berg.

Andra saker som byarna i Österbotten kan göra för att blåsa liv in i dem är att samarbeta med andra byar.

- Man ska vara öppen för nya idéer och nya saker. Man ska inte vara rädd för att släppa in nya människor i olika sammanhang.

I byarådet är flera av medlemmarna relativt nyinflyttade i byn. Kronqvist-Berg själv hann bo i byn i ett år innan hon fick frågan om hon vill vara med i rådet.

En annan är medlem är Mariella Gull som flyttade till Södra Vallgrund för 15 år sedan men var bekant med byn sedan tidigare eftersom hennes mamma var uppvuxen där. Hon håller med om att det är en öppen by.

- Jag har alltid känt mig välkommen, det är nog en varm by, säger Gull.

Eldsjälar gör byarna levande

Maria Kronqvist-Berg tycker att kommunen Korsholms styrka är byarna och de eldsjälar som finns i dem.

- Då kommunen måste spara in på det ena eller andra är det egentligen byarnas föreningar som får ett väldigt stort ansvar.

Traditionellt sett brukar grannbyar ofta ha små fejder med varandra. Enligt Kronqvist-Berg har ändå Södra och Norra Vallgrund begravt stridsyxan. Dessutom är många saker gemensamma för byarna i trakten nu mera - dagis, förskola och skola till exempel.

- I de yngre generationerna har man nog begravt den, men visst kan de ännu skoja med varandra, säger Kronqvist-Berg.

Marléne Ström, Maria Schauman och Mariella Gull från Södra Vallgrunds byaråd.
Bildtext Marléne Ström, Maria Schauman och Mariella Gull är alla med i Södra Vallgrunds byaråd.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Många utmaningar

Några av eldsjälarna i byn är Maria Schauman, Marléne Ström och Mariella Gull som alla är aktiva Södra Vallgrund Byaråd.

De säger att en av utmaningarna för en liten by som Södra Vallgrund är att bibehålla servicen, till exempel så stängdes skolan i Södra Vallgrund vid årsskifte och eleverna flyttade till Norra Vallgrund istället. De tycker att flytten har gått helt okej men säger att byn behöver mer inflyttning.

- Nog är det att försöka få folk att flytta in så att det finns barn och liv och rörelse. Då måste det förstås finnas tomter eller gamla hus som kan renoveras. Nog tycker jag det viktigaste är att få in nå nytt folk, säger Schauman.

En annan utmaning är vägen till byn vars dåliga kvalitét är ett stående skämt i byn och som de länge kämpat för att förbättras.

- Vi lever på hoppet, säger Gull.

Ljus framtid

Schauman, Ström och Gull är alla positiva inför byns framtid.

- Nog tror jag vi har framtid, absolut. De här yngre ungdomarna tycker jag är med och det är väldigt positivt, säger Ström.

- Det finns alltid människor som uppskattar närheten till naturen och att lite komma bort från stan och ha lugn och ro när man är hemma. Och det kan vi erbjuda här i Södra Vallgrund, säger Schauman.

Utnämningen kommer att firas under Södra Vallgrunds traditionella sommartorg som ordnas inkommande lördagen 9 juli.

Uppdaterad 4.7 13:00 med intervju med Schauman, Ström och Gull.

Sördra Vallgrund är årets by 2016

8:40

Diskussion om artikeln