Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kraftigt åskväder når Finland – så här förbereder du dig

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 17:59.
En blixt mot en mörklila himmel.
Bild: YLE/Alexander Granholm

Meteorologiska institutet varnar för möjligtvis farligt väder i Östra Finland med åskskurar och mycket kraftiga åskbyar. Åskväder och regn väntas även i andra delar av landet.

De områden där det varnas för åskskurar och kraftiga åskbyar över 20 meter per sekund är landets östra delar, Kajanaland, Lapplands östra delar samt Koillismaa. Dessutom väntas häftiga regn i landets östra delar, Kajanaland, Koillismaa samt Ranua, Posio, Kemijärvi, och Salla i Lappland, där över 20 millimeter regn per timme väntas ösa ner.

Meteorologiska institutet uppskattade ännu på morgonen att åskbyarna kan vara mycket kraftiga, vilket innebär att vinden kan blåsa mer än 25 meter per sekund.

På Finska viken, Bottenviken, Kvarken samt Bottenhavets nordliga del varnas det också för hård vind. På Finska vikens västra delar och på Saimen förekommer även åskbyar.

Träd kan falla och elavbrott förekommer

Enligt Meteorologiska institutet kan åskbyar orsaka skador för människor och egendom genom att den till exempel fäller träd eller river loss takplåtar. Båtar kan också lossna från bryggorna och elavbrott kan förekomma.

Meteorologiska institutet har därför sammanställt handlingsinstruktioner för hur man kan förbereda sig för åskbyar och annat oväder.

Åskmoln
Bildtext Plocka undan trädgårdsmöbler och ladda telefonerna redan innan åskan sätter igång.
Bild: Yle/ Åboland

Innan åskbyarna närmar sig lönar det sig att ladda telefonerna, kolla ficklampornas batterier och reservera dricksvatten om man blir utan el. Man ska också komma ihåg att stänga alla fönster, dörrar och balkongglas, stänga av alla elektriska apparater och hålla husdjuren inomhus.

Det lönar sig att plocka undan trädgårdsmöbler och annan lösegendom från gården och köra in bilen under ett skyddstak eller bort från träd samt kolla att båten sitter fast som den ska.

Inte ut på vattnet i åskväder

Man ska inte över huvudtaget bege sig ut på vatten när det åskar. Det lönar sig också att undvika onödigt bilkörande om det är möjligt. Om bilresandet är nödvändigt, lönar det sig att packa med varma utekläder, mat och vatten, råder Meteorologiska institutet.

Då åskvädret sätter igång och orsakar kraftiga vindbyar ska man akta sig för fallande träd och elledningar.

Blixt
Bildtext Man ska inte bege sig ut på vattnet i åskväder.
Bild: YLE Bildtjänst Markus Salakari.

Det klokaste är att stanna inomhus och hålla sig borta från fönstren. Det lönar sig också att komma ihåg att tälttak, lätta byggen eller utomhusbyggen inte är säkra att vara i då det åskar.

Man ska också undvika att använda hiss eftersom hissen kan stanna under ett elavbrott. Enligt Meteorologiska institutet är de mest säkra ställena i ett hus bottenvåningen eller källaren.

Om åskvädret sätter igång då man själv är utomhus ska man skydda sig från fallande träd mellan stenar, bredvid en bergskant eller i ett dike.

Spänningar kan finnas i träd som fallit

Stormbyarna kan välta en bil från körfilen och fälla exempelvis en motorcykel.

Kör försiktigt i områden som är öppna och där vindbyarna är kraftigare. Vid parkering ska man komma ihåg att välja ett ställe som inte har träd eller elledningar i närheten.

Träd ligger tvärs över en skogsväg efter att en åskby fällt trädet.
Bildtext En åskby fällde träd i Mäntyharju i Södra Savolax 2015.
Bild: Jari Tanskanen / Yle

Man ska inte bege sig ut på vatten i åskväder. Om man ändå befinner sig på vatten ska man söka sig till närmaste strand, om det är säkert, och fästa båten. Det lönar sig att hala seglen i en segelbåt.

Då åskvädret är över ska man hålla sig på minst 20 meters avstånd från söndriga elledningar. Det lönar sig att undvika onödigt resande.

Kontrollera om fönstren, rökgångarna eller takkonstruktionerna skadats. Det lönar sig att rengöra tilltäppta rännor och kontrollera att båten sitter fast ordentligt.

Ett träd har fallit på ett hus i skogen, brandkår på plats med fyra brandmän på marken.
Bildtext En åskstorm fällde ett träd på församlingens lägercentral i Mäntyharju 2015.
Bild: Jari Tanskanen / Yle

Akta dig för träd som fallit över vägen och varna andra vägresenärer för hinder med till exempel en varningstriangel. Observera att det kan finnas spänningar i träd som fallit delvis eller i kors.

Om du inte själv behöver hjälp, hjälp en granne, uppmanar Meteorologiska institutet.

Ursprunglig artikel: Heidi Sullström / Yle Uutiset

Diskussion om artikeln