Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sommaryogan välkomnar alla

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 09:15.
Amanda Holmström gör en yogaställning.
Bildtext Amanda Holmström drar sommaryogan.
Bild: Yle/Axel Brink

På måndag inleds sommaryoga i Hamnparken i Vasa. Tröskeln är låg och avgiften är frivillig. Yoga kan hjälpa en på många sätt, menar läraren Amanda Holmström som själv hittade sitt självförtroende via den.

- Jag var jätteöverraskad över hur mycket folk som kom. Som mest var vi 60 personer som var här ute och yogade. Om det regnade var vi inomhus, där var det också proppfullt, säger Amanda Holmström, yogalärare.

Amanda Holmström ordnar för andra sommaren i rad sommaryoga i Hamnparken nära Åbo Akademi. Hon är 24 år gammal, född i Vasa och har utbildat sig till yogalärare i Spanien. Sedan ett år tillbaka studerar hon till hälsoutvecklare i Sverige.

Sommaren i Vasa går för det mesta i yogans tecken. Hon hoppas att det blir lika många deltagare som förra året. Hon tror att yogans popularitet beror på att allt fler lever väldigt intensiva liv.

- Vi lever med ganska mycket stress. Vi blir bombarderade med information, vi sitter med iPaden eller telefonen, eller blir utsatta för reklam. Vi jobbar både hemma och när vi är på jobbet. Jag tror att människor vill hitta det där lugnet och en balans, säger Holmström.

Yogan hjälpte Amanda

Holmström hittade själv till yogan eftersom hon behövde ett lugn, under en tid när hon mådde ganska dåligt.

- Yogan blev som en form av terapi. Det var något som hjälpte mig att bygga upp, och hitta tillbaka till mig själv. På den vägen kom jag verkligen till kärnan av vad yoga kan göra för en människa.

Via yogan lyckades Holmström hitta ett självförtroende som hon säger att hon kanske aldrig hade haft. Hon började tro på sin egen förmåga.

- Det är en del av vad yogan har gjort för mig. För andra människor så kan det vara samma saker, det kan vara att ge dig en lugn stund eller en trygg plats att återvända till. Det kan också vara rehabilitering för olika sorters skador eller för att förebygga dem.

Ingen religion

Yoga har funnits i över 4000 år och har sitt ursprung i Indien. Yoga utövas även inom buddhism och hinduism.

- Trots det är yoga inte en religion. Det är en filosofi. Den del som har kommit till väst är främst den fysiska delen med yogaställningar, men också meditation och självreflektion.

Deltagarna i sommaryogan kan förvänta sig att utmana sig själva. Oavsett om du är en erfaren yogautövare eller en nybörjare kan du delta. Tröskeln till yogaporten är låg och inträdesavgiften är frivillig.

- Det är annorlunda att vara utomhus. Tröskeln blir lite lägre för nybörjare. Det blir inte lika allvarligt. Om man inte tycker om det så sätt dig ner vid ett träd eller smyg därifrån, ingen kommer att märka det. Det är jätteokej, säger Holmström.

Sommaryogan ordnas hela sommaren på måndagar, tisdagar och onsdagar. Platsen är i Hamnparken nedanför Strandgatan 4. Om vädret är sämre ordnas yogan inne på Wasa Yoga Center, som också fungerar som samarbetspartner. Mer info hittas på facebooksidan.

Cykelturer, parkgympa och zumba

Utöver sommaryogan så ordnas även många andra aktiviteter för de som vill röra på sig utomhus i Vasa.

Vasa stads idrottsservice ordnar bland annat cykelturer på måndagar, parkgympa i parken vid Sandvikens villa på tisdagar och på Sandö ordnas kettlebell på onsdagar och zumba på tisdagar och torsdagar.

Idrottsinstruktören Lotta Vestlin berättar att intresset är stort för de här aktiviteterna men att vädret påverkar en hel del.

- Är det regnigt så håller många sig inomhus men är det jättefint väder så kan det vara helt roligt att komma ut till parken och röra på sig.

Idrottsinstruktör Lotta Vestlin i Vasa simhall
Bildtext Lotta Vestlin
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vestlin tycker det är viktigt att städerna ordnar billiga och tillgängliga motionsaktiviteter, inte bara för det fysiska välmåendet utan även för det psykiska.

- Det är helt superviktigt. Många stressar och har mycket på gång så det hjälper ju för det också, säger Vestlin.

Vardagsmotion

Vestlin påminner även om vardagsmotionen.

- Ta cykeln till jobbet om du har möjlighet, speciellt nu under sommarmånaderna, gå och välj trapporna istället för hissen.

Diskussion om artikeln