Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande överraskades av Vasa universitets flyttplaner

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 11:47.
Vasa universitet.
Bild: Agneta Glad / Yle

Vasa universitet planerar att flytta språkvetenskaperna till Jyväskylä universitet 2017. De som sökt studieplats vid Vasa får istället en plats i Jyväskylä universitet från och med nästa år. Studerande vid Vasa universitet är förvånade över planerna.

Laura Punkkinen från Smedsby i Korsholm har länge funderat på att studera svenska och finska vid Vasa universitet efter att hon tagit i studenten. Hon sökte in till Vasa universitet för att fullfölja sin dröm i våras, och fick besked om att hon blivit antagen.

Hon planerade att inleda sina studier hösten 2017 efter att hon fullgjort sin frivilliga militärtjänstgörning. Men när hon inleder sina studier kan hon tvingas flytta till Jyväskylä om hon vill studera språkvetenskap. Det kände hon inte till när hon sökte studieplats. Vasa universitet hade då ännu inte meddelat att man planerar att flytta språkvetenskaperna till Jyväskylä.

- Jag känner mig besviken. Jyväskylä lockar inte alls i och med att jag gärna studerar i en tvåspråkig miljö. Vad jag förstått så hör man inte mycket svenska i Jyväskylä. Det hade varit skönt att fara till militären och veta att man har planer då man kommer ute, säger Punkkinen

Laura Punkkinens har lagt planerna på att studera vid Vasa universitet på is
Bildtext Laura Punkkinens har lagt planerna på att studera vid Vasa universitet på is
Bild: Jonny Smeds/Yle

Flytten sparar pengar

Språkvetenskaperna vid Vasa universitet flyttar till Jyväskyla hösten 2017. Orsaken är att Vasa universitet är i behov av att spara pengar efter att staten minskat sin finansiering. Samtidigt vill universitetet fokusera på energi, finansiering och ledarskap som sina spetsområden.

Totalt kommer 700 studerande och 40 lärare beröras av språkvetenskapernas flytt.

De som inleder sina studier inkommande höst kan i princip slutföra sina studier och få en kandidatexamen från Vasa universitet.

- Det blir upp till studerande var de vill slutföra sina studier, säger Johnny Åkerholm styrelseordförande vid Vasa universitet.

Studerande överaskade av flyttplanerna

Universitetets ledning informerade inte lärarna eller studerande om vad som var på gång när universitet inledde samarbete med Jyväskylä universitet.

- Vi var väldigt överraskade och chockerade av det här. I slutet av maj var det ännu tal om att det skulle komma nya utbildningsprogram till hösten 2017, säger Isa Lammi, ordförande för Vasa språkstuderandes ämnesförening Övertäjät.

Lammi tycker även att tidpunkten var oläglig.

- Det är sorgligt att något sådant här händer när de studerande inte är i Vasa och när nya studerande söker in till universitetet. De vill ju till Vasa universitet, till Vasa. Inte har de tänkt att de om några år ska behöva flytta till Jyväskylä.

Vissa frågetecken har ämnesföreningen lyckats räta ut. Från universitets håll har man gått med på att låta nyantagna studerande tacka nej till sin plats utan konsekvenser. De som nu studerar språkvetenskaper får även avlägga sina examina vid Vasa Universitet och lärarna kommer att stanna vid universitet. Lammi säger att de har fått besked om att de får veta mera om flytten när höstterminen inleds.

Språkbadslinjen eventuellt kvar i Vasa

Vad som händer med språkbadslinjen vid universitetet är ännu oklart. Det troliga är att utbildningen fortsätter i Vasa även om det lyder under Jyväskylä universitet.

- Det finns indikationer på att språkbadet stannar i Vasa. Det är svårt att bada i flera språk i en enspråkig omgivning, säger Åkerholm.

Blir andra studier efter militären

Punkkinen har lagt planerna på att studera språkvetenskap på hyllan. Efter militärtjänstgöringen vet hon ännu inte vad hon ska göra.

- Jag kanske söker in till språk och turism eller en folkhögskola. Det är ännu oklart, säger Punkkinen.

Diskussion om artikeln