Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Svar: Beställning på brexit-sändning

Från 2016
Insändare
Bild: Yle

Forskaren Anu Koivunen (HBL 1.7) kritiserar Yles reaktionsförmåga gällande nyhetsbevakningen av Brexit på midsommaraftonen. Marjo Ahonen, chef för tv- och radiosändningarna på U & A svarar.

I en kolumn (HBL 1.7) kritiserar forskaren Anu Koivunen Yles reaktionsförmåga gällande nyhetsbevakningen av Brexit på midsommaraftonen.

Enligt Koivunen gjorde Yle inte tillräckligt med direktsändningar i radio och på tv på midsommaraftonen då Storbritanniens valresultat stod klart.

Koivunen har rätt i sin kritik. Då vi planerade nyhetsbevakningen kring Brexit beslöt vi oss för att särskilt satsa på utbudet i radio och på webben, eftersom vi utgick från att den största delen av finländarna skulle använda just dessa medier, inte tv.

I radio inleddes extra nyhetssändningar före klockan 7 på morgonen och fortsatte fram till specialsändningen kl. 10. I Yle Radio 1 gjorde vi en direkt Brexit-sändning kl. 8.15–9.00.

Radions, tevens och webbens gemensamma direktsändningar var kl. 10–11 och kl. 15.15–15.55. I tv och radio hade vi en förlängd nyhetssändning kl.18.00–18.45 och huvudnyhetssändningen i Yle TV1 förlängdes.

Vår uppriktiga strävan var att betjäna finländarna då de förbereder sig för midsommarfirandet så bra som möjligt i alla våra tre medier – här utgick vi från att folket inte bänkar sig framför teven i timmar på midsommaraftonen.

Här gjorde vi synbarligen en felbedömning. Det hade helt tydligt funnits en beställning på en lång direktsändning genast från morgonen. Vi beklagar felbedömningen, och tar lärdom av den.

Marjo Ahonen
chef för tv- och radiosändningarna, Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet

Det här svaret publicerades i Hufvudstadsbladet 4.7.2016.

Diskussion om artikeln