Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Se bilden: Islands nyvalda president i klacken med blå matchtröja

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 11:29.
Guðni Thorlacius Jóhannesson, president och fotbollssupporter.
Bildtext Guðni Thorlacius Jóhannesson, president och fotbollssupporter.
Bild: EPA

Guðni Thorlacius Jóhannesson valdes till Islands president den 25 juni. Han kommer att tillträda den 1 augusti men innan det har han haft tid att följa Islands framfart i fotbolls-EM.

Direkt efter presidentvalet valde Jóhannesson att resa till Frankrike. I Nice hejade han och den sittande presidenten Ólafur Ragnar Grímsson fram Island i åttondelsfinalen mot England, rapporterade Iceland Monitor.

Därefter fortsatte Jóhannessons EM-äventyr till Paris för att följa det isländska landslaget i kvartsfinalen mot Frankrike.

– Varför skulle jag sätta mig i ett VIP-rum och smutta på champagne när jag kan göra var som helst i världen. Jag tänker ställa mig klacken med de isländska fansen och bära en matchtröja, deklarerade 48-åringen till CNN efter att Island säkrat sin kvartsfinalplats.

Jóhannesson höll sitt löfte. Dessvärre räckte stödet inte till seger, utan Island fick se sig besegrat av Frankrike med 5–2.

– Såklart betyder det här en hel del för Island som land. Det visar att vad som helst kan hända om du sätter upp ett mål, jobbar för att uppnå det, håller ihop och har disciplin, sade den blivande presidenten om Islands insats i EM.

Diskussion om artikeln