Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utspelen duggar tätt i Storbritannien efter brexit

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 12:59.
Boris Johnson och Theresa May.
Bild: EPA/ Will Oliver

Storbritanniens inrikesminister Theresa May, som är förhandsfavorit i kampen om att efterträda David Cameron som premiärminister, tänker verka för ett handelsavtal med EU som begränsar invandringen.

May förespråkade att Storbritannien skulle stanna i EU, men har lovat att respektera resultatet i folkomröstningen.

– Brexit-omröstningen gav oss ett väldigt klart budskap att vi inte kan låta den fria rörligheten (för människor) fortsätta, sade May till tv-kanalen ITV.

May intygar att begränsningen inte ska gälla EU-medborgare som redan bor i Storbritannien.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har vidhållit att ett handelsavtal med Storbritannien måste innefatta fortsatt fri rörlighet för människor.

Johnson: Regeringen har misslyckats

Samtidigt anklagar Londons tidigare borgmästare Boris Johnson den brittiska regeringen för att ha misslyckats med att lyfta fram de positiva sidorna av brexit.

Johnson skriver i tidningen The Telegraph att regeringen inte har lyckats förklara att Storbritannien kan ha en ljus framtid utanför EU. Det har resulterat i att yngre personer har fått vad Johnson kallar en irrationell rädsla för framtiden.

Han skriver att landet råkat i en slags hysteri som påminner om den efter prinsessan Dianas död år 1997. Han riktar också skarp kritik mot sitt eget partis ledarskap.

Platt fall

Johnson var en av de starkaste krafterna som verkade för ett brittiskt utträde ur EU. Han har tidigare anklagat regeringen för att ha fört en stor skrämselkampanj och manipulerat britterna för att få dem att rösta för att stanna i EU.

Johnson sågs som en sannolik efterträdare till David Cameron tills han överraskande meddelade att han inte ställer upp. Många har anklagat honom för att ha flytt sitt ansvar. Artikeln i The Telegraph är Johnsons första politiska utspel sedan dess.

I folkomröstningen den 23 juni röstade 52 procent av britterna för att Storbritannien lämnar EU.