Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nigel Farage hoppar av som partiordförande för Ukip

Från 2016
Uppdaterad 10.07.2016 13:10.
Självständighetspartiet UKIP:s ledare Nigel Farage har varit en av frontfigurerna för lämna-kampanjen.
Bildtext Farage
Bild: EPA / FACUNDO ARRIZABALAGA

Ordföranden för det brittiska självständighetspartiet Ukip, Nigel Farage, meddelade i dag överraskande att han lämnar posten som partiordförande. Farage var en av de mest tongivande politikerna i kampanjen för ett brittiskt EU-utträde.

Farage säger att han aldrig hade för avsikt att göra en karriär som politiker, och att hans enda mål var att få Storbritannien ut ur EU.

Det var det vi röstade för i folkomröstningen, och därför känner jag att jag gjort mitt och att jag inte längre kan uppnå något mera, konstaterade Farage.

- Jag ville ha mitt land tillbaka. Nu vill jag ha mitt liv tillbaka, sade Farage.

- Jag kommer att stöda den nya partiordföranden som väljs, och jag kommer att vakta som en hök över förhandlingarna om ett brittiskt EU-utträde.

Farage tillade att han inte har någon favorit för posten som Ukip-ordförande.

Farage är också europarlamentariker.

På Twitter tackar Farage dem har stött honom inom Ukip och utanför partiet, och säger att han är förtjust över det resultat som man jobbade så länge för att uppnå.

Hoppade av också 2015

Det är inte första gången som Farage lämnar posten som partiordförande.

Han lämnade ordförandeposten år 2015, efter att ha misslyckats med att ta en plats i parlamentet. Farage återvände till orförandeskapet tre dagar senare.

Den andra av brexitkampanjens förgrundsgestalter, förre borgmästaren Boris Johnson, meddelade för sin del förra veckan att han inte kandiderar som ordförande för det konservativa partiet.

Diskussion om artikeln