Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nu kan du ta ett glas i en parkeringsruta

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 12:03.
Parkletrutan utanför A21
Bildtext Här bygger man en uteservering i parkeringsrutan utanför cocktailrestaurangen A21.
Bild: Timo Siitonen

På onsdagen öppnar den första uteserveringen i en parkeringsruta i Helsingfors. Under två somrar ska staden testa att hyra ut rutor till företagare som vill utvidga sin verksamhet ut på gatan.

Det så kallade Parklet-konceptet går ut på att företagare får hyra parkeringsrutor utanför sina lokaler och lägga upp till exempel en uteservering eller ett litet grönområde. Förslaget om att provköra konceptet godkändes av nämnden för allmänna arbeten i maj.

Idén härstammar från San Francisco, där den första Parklet-rutan öppnade 2010.

Staden har varit väldigt flexibel.

Timo Siitonen, A21

I Helsingfors är det cocktailrestaurangen A21 på Annegatan som inleder försöket. Den tolv kvadratmeter stora parkeringsrutan har omvandlats till en uteservering som invigs på onsdagen. Helheten har förverkligats tillsammans med företaget Urban Gardens.

- Vårt intresse väcktes genast när vi hörde om projektet. Om försöket går bra skulle vår parklet kunna bli en återkommande grej för sommarsäsongen, säger Timo Siitonen, en av ägarna på A21.

Timo Siitonen och Jani Pensola jobbar med att färdigställa uteservering på parkeringsruta.
Bildtext Timo Siitonen (till vänster) och Jani Pensola jobbar med att färdigställa uteserveringen.
Bild: Yle/ Karin Filén

Siitonen berättar att förberedelserna och byråkratin löpt smidigt.

- Staden har varit väldigt flexibel. Också på det hållet har man varit nyfiken på hur Helsingfors första parklet kommer att se ut, säger han.

Populärast i södra stadsdelarna

Hittills har ett tjugotal företagare varit i kontakt med staden kring Parklet-projektet.

- Sedan tar ju processen sin tid innan man kan börja förverkliga planerna, säger planerare Elli Alho vid byggnadskontoret i Helsingfors.

Norr om Helsingegatan i Berghäll har intresset varit obefintligt.

Elli Alho, planerare vid byggnadskontoret

De flesta förfrågningar har kommit från restauranger och caféer de södra stadsdelarna. Norr om Helsingegatan i Berghäll har intresset enligt Alho varit obefintligt.

- Nästan alla idéer har varit helt möjliga att genomföra. I några fall har det ändå inte funnits en parkeringsruta att hyra ut, eller så har det inte varit frågan om ett stenfotsföretag, vilket vi förutsätter, säger hon.

Parklet-försöket pågår från april till oktober somrarna 2016 och 2017. Priset för att hyra platserna är samma som för uteserveringar, alltså drygt nio euro per kvadratmeter för en månad. Hyran för en parkeringsruta är alltså kring 110 euro i månaden.

Diskussion om artikeln