Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så här kan du göra din beväringstid intressantare

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 19:32.
Bild: Elin von Wright

Totalt rycker 12 000 personer in i militären idag. Av dem är ungefär 300 kvinnor.

Många tror att det militära bara går ut på att vara på läger och springa omkring i skogen. Det finns ändå mängder med uppgifter som många kanske inte vet om.

– Grundperioden, de första veckorna, är samma för alla. Men efter det börjar specialiseringsperioden, säger Henrik Gahmberg som är informatör vid försvarsmaktens huvudstab.

Det är klart att specialplatserna är färre än de normala uppgifterna, därför gäller det att ha bra attityd

― Henrik Gahmberg

Han säger att man lätt kan utnyttja sina civila intressen då man funderar på vad man vill göra i militären.

– Försvarsmakten behöver olika sorts kompetens, och i många fall kan man utnyttja sina studiefärdigheter eller fritidsintressen, konstaterar han.

Några av de specialuppdrag som många inte vet om är att försvarsmakten behöver till exempel fotografer, musikanter, journalister, läkare och beväringspräster.

Om man är aktiv på sociala medier kan some-agent vara en passande uppgift. Då fungerar man som ett stöd på internet för resten av beväringarna.

En annan färdighet som uppskattats är datakunskap. Om man är bra på det kan man söka sig till en utbildning i cyberkrigsföring. Det innebär krigsföring och spionering på internet.

Attityden avgör

För att minimera risken att få en uppgift man inte vill ha, gäller det att ha bra attityd genast från början.

– Det är klart att specialplatserna är färre än de normala uppgifterna. Därför gäller det att ha bra attityd och man ska genast från början berätta för sin förman vad man helst vill göra, säger Gahmberg.

– Det lönar sig att hålla sig framme och visa intresse. Om man dessutom har ett öppet sinne för försvaret, kommer man långt, tillägger han.

Det här vara bara ett ytskrap på de olika möjligheter som försvarsmakten erbjuder. Ansökningstiden för specialuppgifter är öppen till 24.7. Ansökningsblanketten hittar du HÄR.

Diskussion om artikeln