Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyländska föreningar tagna på sängen

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 09:48.
Dansövningar på Ströhö.
Bildtext Borgå gymnastikförening hör till de föreningar som är hotade. Arkivbild.
Bild: Yle/Benjamin Helling

En del östnyländska föreningar kan gå i graven om de inte uppdaterar sina registeruppgifter. Många föreningar har varit omedvetna om att de ska informera Patent- och registerstyrelsen, och är nu häpna över beskedet om att de kan upphöra att existera.

Tvåtusen finlandssvenska föreningar riskerar att strykas då Patent- och registerstyrelsen nu rensar i föreningsregistret.

Det finns en hel del östnyländska föreningar som är hotade, till exempel Borgå gymnastikförening, Borgå Svenska Flickscouter, Föreningen Folkhälsan i Lovisa, Lovisa Fredsrörelse, Sibbo Kennelklubb, Sibbo Gille, Lappträsk Frivilliga Brandkår, Svensk ungdom i Lappträsk och Lappträsk Idrottsförening.

En del av föreningarna är inte längre aktiva medan andra helt enkelt glömt bort att informera Patent- och registerstyrelsen.

Oklart hur man ska göra

Yle Östnyland kontaktade Borgå gymnastikförening, Föreningen Folkhälsan i Lovisa samt Svenska klubben i Borgå. Föreningarna var inte medvetna om att deras existens är hotad och det verkade vara aningen oklart hur man ska gå tillväga som förening.

Det räcker alltså inte med att bara uppdatera sin egen webbsida med kontaktuppgifter, utan föreningen måste skicka in uppdaterade kontaktuppgifter och information om vilka personer som får representera föreningen till Patent- och registerstyrelsen.

Alla tre föreningar är aktiva och planerar inte att upphöra med sin verksamhet. Då föreningarnas styrelser byts ut ganska frekvent, är det lätt hänt att man glömmer bort att meddela Patent- och registerstyrelsen att styrelsemedlemmarna bytts ut.

Lätt att det glöms bort

Elisabeth Svaetichin, vice ordförande i Borgå gymnastikförening, säger att föreningen antagligen glömt bort att meddela Patent- och registerstyrelsen om vem som sitter i styrelsen.

– Vi har slarvat med det men Borgå gymnastikföreningen tänker ingalunda upphöra. Vi är en mycket livskraftig förening.

Svaetichin säger att styrelsen ska mötas och se till att saken sköts. Hon tror att det är lätt att man i många föreningar glömmer bort att den saken ska göras.

Då Yle Östnyland ringde upp henne hade hon börjat läsa Svenska Yles artikel, men var inte medveten om att Borgå Gymnastikförening hörde till de hotade föreningarna.

Karolina Hovi, ordförande i Föreningen Folkhälsan i Lovisa, är också aningen häpen över nyheten. Hon säger att styrelsen ska utreda vilken infromation som behöver skickas in så fort som möjligt.

Bra att frågan lyfts upp

Carl-Johan Numelin, ordförande i Svenska klubben i Borgå, tycker att det är bra att Svenska Yle lyfter upp den här frågan så att informationen går fram till föreningarna.

Numelin var också omedveten om att Svenska klubben kan gå i graven om Patent- och registerstyrelsen inte får en anmälan från föreningen.

– Det är en bra sak att Yle tar upp det och väcker alla föreningar. Många ideella föreningar har inte en aning om att de måste informera Patent- och registerstyrelsen.

Numelin hoppas att budskapet går fram till alla berörda föreningar och att de kan åtgärda saken innan det är för sent.

Svenska klubben i Borgå är en mycket aktiv förening med cirka 400 medlemmar.

– Vi ordnar minst en gång i månaden olika typer av händelser som fester, utfärder eller klubbkvällar, säger Numelin.

Diskussion om artikeln