Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EU har inspekterat spansk toppfotboll – dyr nota för toppklubbar

Från 2016
FC Barcelonas och Real Madrids klubbledning följer en ligamatch mellan lagen.
Bildtext FC Barcelonas och Real Madrids klubbledning följer en ligamatch mellan lagen.
Bild: Mikel Trigueros / All Over Press

FC Barcelona och Real Madrid hör till de sju spanska fotbollsklubbar som har åtnjutit offentligt ekonomiskt stöd eller fördelar som de inte har varit berättigade till. Nu tvingas de betala tillbaka.

Enligt EU-kommissionen har sju spanska fotbollsklubbar dragit ekonomisk nytta av offentligt stöd i form av skatteprivilegier, felaktigt prissatta markköp och alltför fördelaktiga lånevillkor.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att frågan har utretts i två och ett halvt år och att EU-kommissionen nu har kunnat slå fast att det i Spanien har rått en snedvriden konkurrens mellan fotbollsklubbarna.

Dansk kommissionär ansvarig

Fyra ligaklubbar och tre klubbar i lägre divisioner berörs. Till ligaklubbarna hör storklubbarna FC Barcelona och Real Madrid samt Athletic Bilbao och Valencia. De berörda klubbarna i lägre divisioner är Elche, Hercules och Osasuna.

– Att använda skattebetalarnas pengar för att finansiera professionella fotbollsklubbar kan leda till snedvriden konkurrens, sade den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager, som ansvarar för konkurrensfrågor.

Kommissionen har därför beordrat spanska staten att kräva tillbaka upp till fem miljoner euro av fyra klubbar. Barcelona, Real Madrid, Athletic Bilbao och Osasuna ska felaktigt ha betraktats som ideella organisationer som därför har åtnjutit vissa skattelättnader. De exakta summorna ska bestämmas av de spanska myndigheterna.

Dyra markköp i Madrid

Real Madrid ska dessutom betala tillbaka 18,4 miljoner euro sedan kommissionen slått fast att staden Madrid övervärderat mark i en affär med klubben.

Valencia, Hercules och Elche har i sin tur åtnjutit alltför förmånliga lånevillkor. Därför ska Valencia betala tillbaka 20,4 miljoner euro, Hercules 6,1 miljoner och Elche 3,7 miljoner.

Enligt EU:s regler får staten inte stöda kommersiella bolag om det snedvrider konkurrensen på marknaden.

– Professionell fotboll är kommersiell verksamhet där stora pengar rör sig. När offentliga medel används måste rättvisa konkurrensregler tillämpas, fortsatte Vestager.

EU-kommissionen har även utrett huruvida fem klubbar i Nederländerna har fått motsvarande indirekt statligt stöd. Kommissionen väljer att fria klubbarna.

Diskussion om artikeln