Ny teknik i Finland – biologiskt nedbrytbara rör används nu på kranskärlspatienter
I Finland har man nu för första gången opererat in ett biologiskt nedbrytbart rör på en patient som lider av en kranskärlssjukdom. Den nya tekniken underlättar bland annat genomförandet av bypassoperationer.
Centralsjukhuset i Satakunta var det första sjukhuset i Finland som tog de biologiskt nedbrytbara rören i bruk då överläkare Pasi Karjalainen opererade in röret på sin patient förra veckan. Han tror att andra snart följer efter.
– Tekniken ser mycket lovande ut. Jag tor att många sjukhus kommer att ta det nedbrytbara röret i bruk under sommaren eller tidigt på hösten. Under de närmaste åren kommer det förhoppningsvis att bli en del av den normala vårdpraktiken.
Kärlet hålls öppet
Rörets uppgift är att hålla öppet ett kranskärl med förträngning. I dagsläget används ofta en variant av metall som blir inne i patientens hjärta för hela livet. Röret är gjort av en magnesiumblandning och försvinner ur kroppen under ett år.
– Det kan exempelvis vara svårare att bypassoperera kranskärlen om de gamla metallstentarna är kvar. De kan göra att bypasskärlet inte fäster ordentligt vid kranskärlet.
Karjalainen tror att det biologiskt nedbrytbara röret hinner göra sin uppgift även under en kort tid.
– Om man inte sätter in ett rör där förträngningen är kan kärlet ganska fort få en propp efter en ballongvidgning. Då man sätter in ett rör i förträngningen som håller kärlet öppet under de första månaderna hålls kärlet öppen även efter det.
Hjärtinfarkt hindrar användandet
Om man ska använda ett biologiskt nedbrytbart rör eller inte avgörs från fall till fall, beroende på patienten. Enligt Pasi Karjalainen passar inte den nya tekniken alla.
– Om det handlar om en hjärtinfarkt så rekommenderas inte det här.
Den nya tekniken passar enligt Karjalainen speciellt bra för unga som har en mindre risk för att få trombos, alltså proppar i blodkärlen.
De biologiskt nedbrytbara rören produceras i Tyskland. De har nyligen fått ett CE-godkännande.