Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Scouterna: En stor lättnad att många scoutkårer utan verksamhet läggs ned för gott

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 07:46.
Tält på scoutläger
Bildtext Tält på scoutläger (arkivbild).
Bild: Yle/Fredrik Häggman

Patent- och registerstyrelsen PRS har listat föreningar som den tror att är inaktiva och som kan komma att strykas från föreningsregistret. Mer än 40 av dem är finlandssvenska scoutföreningar.

- Det är en stor lättnad och besparar oss en massa besvär, kommenterar Jonna Sahala, verksamhetsledare på paraplyorganisationen Finlands Svenska Scouter rf.

Hon förklarar att många av de scoutföreningar som finns på PRS lista inte är verksamma.

- Och största delen är så pass gamla att jag inte ens har hört talas om dem, tillägger hon.

I och med att föreningarna har varit inaktiva länge – till och med i tiotals år – är det oftast svårt att få tag på de personer som satt med i styrelsen, eller att hitta uppgifter om vilka personer som var medlemmar.

- Det innebär alltså att man inte kan sammankalla ett styrelsemöte eller årsmöte för att avregistrera föreningen, påpekar Sahala.

Flick- och pojkföreningar

Många av scoutföreningarna på listan är särskilda scoutkårer för antingen flickor eller pojkar, och de flesta av dem har övergetts sedan länge.

- Man har ofta istället skapat nya föreningar som är till för både pojkar och flickor.

En liknande trend har funnits också inom många andra områden i samhället. Till exempel har man inte längre skilda flickskolor och pojkskolor.

Åtminstone två av scoutföreningarna som PRS bedömer som inaktiva har ändå verksamhet: Scoutkåren Nybyggarna rf och Finströms Sjöscouter rf.

- Jag ska vid tillfälle ringa dem och fråga dem hur det riktigt är möjligt att de är med på myndighetens lista. Jag ska se till att de får pappren i skick, kommenterar Sahala.

Lagen kräver att föreningen håller kontakt

Föreningslagen kräver att föreningar meddelar registermyndigheten när man byter den eller de personer som har rätt att representera föreningen - till exempel vid byte av ordförande. Det finns ändå inga sanktioner för att bryta mot den här lagen.

Jonna Sahala på Finlands svenska scouter bedömer att de inaktiva scoutföreningarna inte har någon förmögenhet.

- Den har nog flyttats över till de scoutföreningar som är verksamma i dag, säger hon.

Diskussion om artikeln