Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Västmetrobolaget grälar om miljonbelopp med entreprenörerna

Från 2016
Idrottsparkens metroingång under konstruktion.
Bild: Yle/Petter West

Tre entreprenörer kräver tillsammans över 10 miljoner euro i fordringar av västmetrobolaget. Åtminstone vägbolaget Destia, YIT Rakennus och A-Insinöörit Suunnittelu har lämnat in stämningsansökan till tingsrätten.

Det finns många frågetecken kring västmetrons kostnader. Västmetrobolaget grälar nu med flera entreprenörer, och det handlar förstås om pengar. Entreprenörerna kräver miljoner av bolaget, som ägs av Helsingfors och Esbo stad.

Destia kräver närmare tre miljoner euro, YIT strider om fem miljoner euro och A-Insinöörit vill ha två miljoner euro.

- Jag hoppas att vi får gjort entreprenaderna enligt avtalen, och att parterna kan enas om hur avtalsvillkoren ska tolkas, säger västmetrobolagets vd, Matti Kokkinen, som inte vill kommentera saken desto mera.

Stämmer varandra

Västmetrobolaget bestrider YIT:s och Destias fordringar och svarar med att i sin tur stämma bolagen i fråga. Rättegångarna ska börja på hösten.

Västmetrobolaget anklagar till exempel Destia för att ha fakturerat ett 2,5 kilometer långt billigt plaströr med priset av ett dyrt betongdräneringsdike. Det handlar om miljonbelopp, eftersom plaströret är värt 8,75 euro per meter medan Destia fakturerade 940,57 euro per meter.

Bristande kompentens

Västmetrobolaget anklagas för dålig planering, oberäknelighet och oklarheter. Enligt A-Insinöörit saknar västmetrobolaget och konsultfirman Sweco kompetens.

Västmetrobolaget har ännu inte svarat på A-Insinöörits stämningsansökan. Den vill varken Matti Kokkinen eller någon av de andra parterna kommentera.

Yle Helsinki / Jarno Liski. Läs hela artikeln här (på finska).

Diskussion om artikeln