Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga fall av sexuella ofredanden under festivaler i Finland

Från 2016
Uppdaterad 04.07.2016 18:24.
folk dansar på festival/spelning
Bildtext I Finland upplevs musikfestivaler som trygga
Bild: Ferdy Damman

Två stora festivaler ordnades i Finland förra veckoslutet. Provinssi i Seinäjoki lockade 71 000 besökare och Tuska samlade 28 000 metalfans till Helsingfors. Enligt arrangörerna gick allt lugnt till och inga fall av sexuellt ofredande anmäldes under festivalerna.

- Vi har inte märkt någonting. Vi brukar alltid ha det jättelugnt, säger producent Niklas Nuppola på Tuskafestivalen.

Johannes Kinnunen på Provinssi säger att de bekymrat följt nyheterna från Sverige. Men tillägger att han inte har hört om liknande fall i Finland.

- I Finland är festivalerna lugna och trygga platser att fira och festa på. Jag hoppas att det skulle vara så också i fortsättningen, säger informatör Johannes Kinnunen på Provinssi.

Brotten sker i publikhavet

Sommarens festivaler i Sverige har redan präglats av många våldtäkter och sexuella ofredanden mot unga kvinnor. Detta trots att både festivalarrangörer och polisen har utökat säkerhetsarbetet. Och efter förra veckoslutets festivaler såg läget ännu mer dystert ut.

På Bråvallafestivalen i Norrköping anmäldes fem våldtäkter och tolv fall av sexuellt ofredande. Och på musikfestivalen Putte i Parken i Karlstad anmäldes 24 fall av sexuellt ofredande.

De flesta brotten har skett i publikhavet framför scenen och det yngsta offret är bara 12 år. Offren har blivit tagna på brösten eller rumpan, fått händer instuckna under kläder eller blivit kyssta mot sin vilja.

I Sverige uppmanas tjejerna att anmäla

I Sverige har debatten om sexuella ofredanden i offentliga miljöer gått het i år. Det är en orsak till att tröskeln att anmäla fall av tafsande och ofredande har minskat.

Samtidigt har personal, vakter och polis blivit mer uppmärksamma på de här brotten. Både vakter, säkerhetspersonal och polis uppmanar tjejer att anmäla.

Ballong på Flow 2015.
Bildtext Årets Flow Festival ordnas 12.-14.8.
Bild: Yle/Niclas Runeberg

Påverkar inte säkerhetstänkandet i Finland

Också på Flow Festival i Helsingfors har man hittills sluppit sexuella ofredanden.

- Vi har inte haft något sådant och egentligen inget annat heller. Publiken uppför sig väldigt väl på vår festival. Jag har väldigt svårt att förstå att något sådant överhuvudtaget kan hända på en festival, säger Susanna Hulkkonen som är pressansvarig på Flow Festival.

Hulkkonen är lättad över att det inte förekommit sexuellt ofredande på Flow och hon har inte heller hört om fall från andra finländska festivaler. Årets Flow går av stapeln i augusti men Hulkkonen tror inte att händelserna i Sverige påverkar säkerhetsförberedelserna.

- Nej, de påverkar inte oss, eftersom vi haft lyckade säkerhetsarrangemang varje år. Och publiken uppför sig som sagt väldigt bra, så vi kommer inte att göra något annorlunda i år.