Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Fritz Jakobsson: En drottning, en påve och en konstnär

Från 2016
Uppdaterad 01.08.2016 08:28.
Vegas sommarpratare 2016 Fritz Jakobsson.
Bildtext Fritz Jakobsson talar om sitt konstnärsskap i Radio Vega den 1.8 2016.
Bild: Privat

Efter att ha förlorat föräldrarna som spädbarn växte han upp med sin farmor i Jakobstad och ritade sina första alster på omslagspapper från ett närbeläget bageri. I dag är Vasakonstnären Fritz Jakobsson en känd porträttmålare och akvarellist och har målat både drottning Silvia och påven Johannes Paulus II.

Min farmor var fantastisk. Hon berättade spännande historier och jag tecknade - på båda sidorna av pappret.

Fritz Jakobsson har haft alltid haft pennan eller penseln i handen. Redan som 2-åring lär han ska ha stigit upp på en stol och sagt: Jag ska bli konstnär.

Farmor var inte rik men hon fick papper från ett närbeläget bageri så att Fritz fick teckna. Några av teckningarna stiftade hon upp på väggen och visade stolt upp dem åt vem de vara må som kom in genom dörren.

Även i skolan fick Fritz öva mycket på sin konst, då läraren märkte att han fick den energiska unge mannen att sitta stilla vid sin pulpet blott han hade papper framför sig och penna i handen.

Torremolinos

På 60-talet kände han att han ville utvecklas som konstnär och sade upp sig från sitt jobb som reklamchef på varuhuset. Chefen frågade då vad han hade tänkt fortsätta med? Han svarade: Först far jag till Spanien för att studera flamencospel, sedan skall jag hyra en ateljé och på allvar börja måla!

Fritz åkte till Torremolinos och där blev han mäkta inspirerad av flamenco musik. Förutom målningen började han öva på gitarrspel upp till 6 timmar om dagen och spelade i gruppen Tre på spanska som blev föregångare till gruppen Trio Saludo.

Ide - konstverk

På mornarna stängde han ytterdörren och täckte för fönstren för att få vara för sig själv, hitta den inre elden och klargöra idén. Han stängde ögonen och öppnade dem inte förrän han hade fått skärpa på sin inre bild.Full av energi kunde han hoppa upp och börja måla.

Om den här processen tänker han att konsten är vår abstrakta idé och tavlan, ordet, musiken och så vidare är “konstverket”. Alla människor har idéer och när vi uttrycker dem får vi ett verk … konstverk, vars uppgift är att vara ett kommunikationsmedel individer emellan. Av det här drar Fritz slutsatsen att mänskligheten skulle gå under utan konst av den enkla anledningen att vi skulle bli isolerade från varandra.

Ateljén brann

En vinternatt i januari 1977 väcktes han upp av att ateljén brann. 20 meters eldslågor slickade natthimlen, brandbilar och brandslangar, folksamling bildades. Fritz ville springa in för att rädda åtminstone några alster, men hindrades. Då slog det honom att det han ägde inte alls fanns i det brinnande huset utan istället fanns det i hans huvud. Det var en viktig lärdom.

Drottning och påve

Sedan genombrottet som konstnär i slutet av 60-talet har Fritz Jakobsson målat över 2 000 verk varav cirka 800 är porträtt. De mest kända verken är porträtt av drottning Silvia av Sverige (1994) och den katolska påven Johannes Paulus II (1998).

Fritz Jakobsson liv är som en odyssé av fantastiska vändpunkter och händelser. Med berättarkonsten i sin hand hör vi konstnären själv med egna ord berätta om hur han undervisade kungen att måla luft och hur hans utställning i Rom kom att kosta astronomiska summor på grund av en liten felräkning av lire.

Lättja är bra för idéerna. Det gäller att komma in i ett tillstånd av passion.

Fritz Jakobsson
Bildtext Konstnären Fritz Jakobsson i sin ateljé.
Bild: Privat / Fritz Jakobsson

Här är alla Vegas sommarpratare.

Du kan också ladda ner en musikfri podcast som kan lyssnas till även utomlands.

Fritz Jakobsson 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln