Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Camilla Richardsson: Med sikte på att bli bäst i världen

Från 2016
Uppdaterad 04.08.2016 11:08.
Camilla Richardsson.
Bildtext Medeldistanslöparen Camilla Richardsson berättar om sina målsättningar i Radio Vegas sommarprat den 4.8 2016.
Bild: Yle/Elisabeth Morney

En sak är säker. Den 22-åriga medeldistanslöparen Camilla Richardsson från Vasa vill bli bäst i världen på att springa 3000 meter hinder.

Elitidrottare är man inte bara en dag om året eller när det är tävling. En idrottare på toppnivå äter rätt, sover rätt och tränar varje dag. I Camilla Richardssons fall blir det ett halvmaraton om dagen i ur och skur.

Vad tänker du på när du löptränar? är en fråga Camilla ofta får.

-Ja, vad tänker jag. Mest ingenting. Högersväng där, kanske vänster lite senare, säger Camilla.

Att träna är ganska monotont, men Camilla njuter av rutinerna. Ända sedan liten har hon varit mycket ute och rört på sig med familjen.

Besvikelser

Karriären som toppidrottare går dock inte alltid från klarhet till klarhet. Att ibland missa målet är en del av framgången även om det kan vara tungt.

När det här sommarpratet sänds har Camilla inte nått gränsen till Olympiska spelen i Rio de Janeiro som går av stapeln i augusti 2016. Besvikelsen är naturligtvis stor och efter EM i Amsterdam 9 juli skrev hon själv på facebook:

Sometimes it really sucks to be an athlete. Work like crazy for a whole year, just to have your dreams crushed in 10min. No finals and no Olympics for me this year. Do I have to tell you how bad it feels right now? This is not how I saw this year going.

Hon kommer igen

Men det dröjde inte många dagar före den värsta besvikelsen lagt sig. Naturligtvis kommer det att svida i skinnet hela sommaren, men det är hon van med. Inom idrotten kantas vägen till framgång av misslyckanden.

Av sina föräldrar har hon lärt sig att inte ge upp förrän hon har gett sitt allt och det tänker hon inte göra heller.

Mental träning

Men framför allt har Camilla en mental tränare och tillsammans sätter de upp hennes mål. Hur träningen och målsättningen går till får vi höra om i Camillas sommarprat.

Världsmästerskapen i Peking i fjol och EM i Amsterdam i år var bara början. Nästa stora mål blir VM om ett år, men före det har hon både inhemska och europeiska tävlingar att vinna. Och i rena ilskan över att inte nå kvalgränsen i Amsterdam har hon sedan dess nått den framgång hon har hoppats på. I FM i Uleåborg fick hon guld i 10.000 meters loppet och silver i 3000 meter hinder, samt silver i 5000 meters loppet.

Då Camillas pojkvän Andreas Kullström spelade in låten Young Wild Hearts hade bandets namn ändrats från Antons orkester till Charcoal Grey. Här är även en musikvideo med bandet.

Här är alla Vegas sommarpratare.

Här är en musikfri podcast som man även kan lyssna till utomlands.

Och här är musiken till Camilla sommarprat.

Artiklen har uppdaterats med grenen 3000 meter hinder istället för 400 meter häck.

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln