Frivilligt ensamstående mamma lika bra för barnet som två föräldrar
Barn som växer upp med ensamstående mammor utvecklas lika väl som de som uppfostrats av två föräldrar. Det visar färsk forskning som har haft fokus på familjer där mamman skaffat barn utan partner - med hjälp av assisterad befruktning.
Resultaten från forskningen som gjorts vid Cambridge universitet i Storbritannien publicerades på den internationella vetenskapskonferensen ESHRE som pågår i Helsingfors den här veckan.
Forskarna har följt med och intervjuat ett femtiotal ensamstående mammor som valt att skaffa barn genom assisterad befruktning och deras barn i åldern 4–9 år, samt jämfört dessa med en motsvarande mängd barn som vuxit upp i familjer med två föräldrar.
– Det främsta resultatet är att det inte går att peka på några skillnader mellan barnens välmående när man jämför barn som växer upp med ensamstående mammor och familjer med två föräldrar, säger Sophie Zadeh, forskare vid Cambridge universitet.
Enligt Zadeh upptäcktes inga skillnader när det kommer till barnens välbefinnande och utveckling. Däremot kan familjerna ha utmaningar på grund av utomstående orsaker, så som ekonomiska svårigheter och stress, men sådant förekommer också i familjer med två föräldrar.
Barn till ensamstående klarar sig inte sämre
Sophie Zadeh säger att resultaten slår hål på stereotypin om att barn som växer upp med bara sin mamma - utan att alls ha en pappa i sitt liv - skulle klara sig sämre.
– Det finns fördomar om att det inte går särskilt bra för barn som bor med ensamstående föräldrar, men vår forskning stöder ingalunda den uppfattningen.
Resultaten kommer inte som en överraskning för Viveca Söderström-Anttila som jobbar som specialläkare på befolkningsförbundet Väestöliitto. Hon tror sig också veta orsaken bakom att mammor som väljer att skaffa barn utan en partner blir bra föräldrar.
– Mammorna har ofta en hög motivation till föräldraskap. Det har också spekulerats att de sporras av sina möjliga motgångar i livet. I sådana familjer har man konstaterat goda familjerelationer och normal utveckling hos barnen. De är inte desto konstigare än andra barn, säger Söderström-Anttila.
Vidare forskning behövs
Det här är första gången som man undersökt singelfamiljers familjerelationer genom direkta intervjuer med barnen. Singelfamiljer är särskilt intressanta forskningsobjekt eftersom förändringar i samhällsattityderna och lagstiftning antas medföra ett uppsving för olika familjekonstellationer.
Tills vidare finns dock ingen forskning kring om barnen ändrar attityd till sin fostran senare i livet.
– Man kan ju fråga sig vad som händer när barnen blir äldre och kommer in i puberteten eller när de funderar på att bilda familj. Det har vi inga exakta fakta om, säger Söderström-Anttila.
5.7.2016 kl. 13.08: Ordet "frivilligt" lades till i rubriken för att också där betona att det handlar om kvinnor som aktivt valt att bli mamma på egen hand.