Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fransk terrorutredning: Säkerhetstjänsten misslyckades totalt

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 14:31.
Parispolis sköt ihjäl terrormisstänkt utanför polisstation 7.1.2016
Bildtext Poliser i Paris i januari 2016
Bild: EPA/YOAN VALAT

I Frankrike borde hela underrättelseverksamheten omorganiseras - för att angrepp som terroråden i november i fjol ska kunna förhindras.

Det föreslår en stor parlamentarisk säkerhetsutredning.

För att förhindra nya attacker borde Frankrike effektivera säkerhetstjänsten och slå samman de olika underrättelsetjänsterna till en nationell anti-terrormyndighet, underställd inrikesministeriet och premiärministern.

Nu lider de olika säkerhets- och underrättelsetjänsterna av den allvarliga bristen på koordinering, sägs det i rapporten.

Ingen hade helhetskontroll

Myndigheternas verksamhet i samband med terrorattackerna i Paris utreddes också.

I januari ifjol attackerades satirtidningen Charlie Hebdo och en koshersupermarket och i november Bataclan-nattlubben, ett fotbollstadion och flera restauranger. Sammanlagt 147 människor miste livet.

Utredarna märkte till sin förvåning att ingen instans höll i trådarna så att anti-terrorismorganisationerna skulle ha samarbetat friktionsfritt.

Bland annat avbröts övervakningen av Charli Hebdo-angriparen Saïd Kouachi efter att han flyttade från en ort till en annan. Orsaken var att de olika underrättelsetjänstern inte hade tillgång till varandras uppgifter.

Två högt uppsatta underrättelsechefer har medgett att attackerna 2015 innebar ett totalt misslyckande, säger Sebastien Pietrasanta, socialistparlamentariker som var med om att göra utredningen.

Också det undantagstillstånd som utfärdades efter attackerna kritiseras, liksom det att arméns trupper posterades ut för att övervaka säkerheten.

Undantagstillståndet var visserligen effektivt till en början, men effekten avtog snabbt, bedömer utredningen.

Undantagstillståndet är fortfarande i kraft i Frankrike.

Diskussion om artikeln