Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vegan men varken hippie eller predikant

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 18:39.
Bildtext Jenny Blomqvist gick gradvis över till vegansk mat. Hon råder de som funderar på att börja äta vegansk kost att först läsa på ordentligt.
Bild: Jannica Luoto

Idag är det ganska vanligt att vara vegan men också att racka ner på veganer. En del förväntar sig ett brandtal av Jenny Blomqvist när de får höra att hon är vegan, men för henne är det ett mer personligt livsval att skippa animaliska produkter.

Jenny Blomqvist blev inte vegan över en natt. Som för många andra var det en process där hon gradvis åt färre och färre livsmedel från djurriket.

- Mitt favoritdjur är kossor och när jag var 13 år insåg jag att jag inte vill äta dem. Efter ett tag tänkte jag att jag diskriminerar alla andra djur om jag äter dem istället.

Jennys väg till veganism har varit kantad av både förvåning och kritik från omgivningen. Redan från början frågade andra hur hon nu ska få protein och kalcium, en del var rädda att hon skulle tyna bort.

Trots att vegansk kost nått en mainstreampublik får Jenny fortfarande höra fördomar om sin veganism. Hon tror att mycket är en reaktion på att det idag är så trendigt att skippa kött. Många tror att hon bara är vegan för att det är ”inne” just nu.

- Tidigare sågs veganer lite som hippies. Nu ses man som både hippie och trendnisse.

Det första som folk lägger märke till

Jenny är ofta diskret med att hon är vegan eftersom det är tröttsamt att höra samma gliringar och kommentarer om och om igen. Hon tror också att många blir extra defensiva när de får reda på hennes matvanor. Folk känner att hon när som helst kan ge sig på deras privata kylskåpsinnehåll och pracka på dem en vegansk predikan.

- Mat är en så stor del av sociala situationer att det naturligt dyker upp som samtalsämne. Det är också en av de första sakerna som folk fäster sig vid när jag träffar dem, trots att jag är mer än det jag äter.

En del av Jennys kompisar började också antyda att de egentligen inte gillade kött och kunde be om ursäkt när de åt det i hennes sällskap. Ibland är det lite av en elefant i rummet.

- Jag kan verka vara en tråkmåns ibland. Som när jag och några kompisar gick till en glasskiosk och jag sedan satt tomhänt för att glassen ju inte var vegansk.

Hela världen blir inte veganer

Jenny är ändå mån om att alla ska få äta precis vad de vill och har inte heller problem med åsynen av kött, till exempel på julbordet.

- Bara för att jag blir vegan kommer ju inte hela världen att bli det. Och det förväntar jag mig inte heller.

Efter att ha läst på om köttindustrin har hon nästan slutat se animaliska produkter som livsmedel. Till exempel skulle hon inte kunna äta ägg utan att hela tiden tänka på varifrån de kommer och hur hela den industrin fungerar. Hon har också slutat köpa kläder gjorda av läder och liknande material. Hon har ändå inte slängt bort eller slutat använda kläder hon skaffat innan. Nästan i alla fall.

- Jag har faktiskt en gammal ullkofta som jag var tvungen att sluta använda för att den luktade så starkt av får. Det blev vid något skede för svårt att stå ut med helt enkelt, säger Jenny.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln