Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sommaren i city: Titta på semifinalen Tyskland mot Frankrike med en äkta tysk

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 16:26.
Peter Lüttge
Bildtext Kvartsfinalen mot Italien såg jag i italienska Verona
Bild: Yle/Peter Lüttge

Varannan sommar är det antingen Fotbolls-VM eller EM. I många storstäder kan man se matcherna i stora public viewing-områden.

Tyvärr finns ingen sådan i Helsingfors. Å andra sidan föredrar jag att titta på matcherna på mindre ställen: en pub eller en uteservering. Helst med fans ur bägge lägren.

Football is a simple game. Twenty-two men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans always win.

Gary Lineker

Public viewing hör storstaden till. Eller kan du tänka dig en public viewing på Korpo, i Nedervetil eller Strömfors?

Die Mannschaft vs Les Bleus

I år är det EM i Frankrike. Som lider mot sitt slut. En semifinal är avklarad. Portugal är finalklar. En semifinal återstår. Tyskland mot Frankrike. Och så finalen på söndagen.

Stade Vélodrome, Marseille
Bildtext Stade Vélodrome, Marseille
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Hur som haver kommer semifinalen att bli en bra match. Världsmästaren Tyskland mot hemmanationen Frankrike. Den moraliska finalen. I Marseille. På Stade Vélodrome.

Få se vem som vinner slaget. Och vilken nationalsång som ljuder högre i smältdegeln vid medelhavet: Einigkeit und Recht und Freiheit für das deutsche Vaterland eller Allons enfants de la patrie, le jour de gloire est arrivé!

Tysk fotisnörd

Sommaren i city bjuder dig nu på en unik upplevelse. Titta på semifinalen Tyskland mot Frankrike tillsammans med en äkta tysk. Inte vilken tysk som helst utan Svenskfinlands mesta tysk det vill säga mig, Peter Lüttge.

Au football, tout est compliqué par la présence de l’équipe adverse.

Jean Paul Sartre

Jag är en äkta fotisnörd. Hemma från Mönchengladbach. Hem för en av de verkligt stora tyska klubblagen: Borussia Mönchengladbach.

Det forna Bökelbergstadion i Mönchengladbach. I dag ett bostadsområde.
Bildtext Gamla Bökelbergstadion i Mönchengladbach är ett minne blott. I dag finns här ett bostadsområde. Men delar av läktaren finns kvar. I Südkurve på bilden spenderade jag många tonårslördagar på 70- och 80-talet.
Bild: Yle/Peter Lüttge

Mikael Forssell, Helsingfors gåva till fotbollen, spelade där en vår år 2003. På lån från Chelsea. Han gjorde ett stort intryck med 7 mål på 16 matcher. Det var det då. Efter det gick det utför. För honom och för Mönchengladbach. Han borde ha stannat där.

Här kan du se hans sista mål för Borussia Mönchengladbach!

Vem spelar finalen?

Men tillbaka till Helsingfors och semifinalen. Allt tyder på att det blir en bra match när turneringens hittills två bästa lag möts. Vinna eller försvinna. Där har du koordinaterna.

Kanske det blir ett straffdrama som i kvartsfinalen Tyskland mot Italien. En verklig nagelbitare. Här kan du se straffsparkstävlingen en gång till:

Programmet är inte längre tillgängligt
Jalkapallon EURO 2016: Saksan ja Italian pilkkukisassa uskomatonta draamaa - katso kaikki vedot - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Kan det bli mera spännande? Knappast.

Ifall du vill titta semifinalen Tyskland mot Frankrike på torsdagen den 7 juli med en tvättäkta tysk skall du komma till baren Feltbay i Lillhoplax (Tilkkalänken/Tilkanvierto 7). Jag finns där från och med kl 21. Matchen börjar kl 22. Håll utkik efter det tyska hörnet!

Diskussion om artikeln