Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Upptäck Åboland till fots i sommar

Från 2016
Linus Forssell håller i skylt med texten vandringsstig.
Bildtext Tiotals naturstigar i Åboland lockar både små och stora vandrare. På bilden åttaåriga Linus Forssell som provade på sex kilometer långa naturstigen i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

Det finns tiotals utmärkta naturstigar i Åboland. Förutom att de är gratis bjuder de vandraren på fina naturupplevelser och vackra vyer. De allra flesta stigarna lämpar sig också för barn.

På Kimitoön har kommunen och frivilliga rustat upp gamla stigar, försett dem med ordentliga skyltar och i vissa fall till och med låtit bygga vindskydd.

Alla Kimitoöns utmärkta naturstigar finns nu också presenterade på Kimitoöns webbplats. Du hittar också stigarna här.

Utsikt från Senatsberget i Dalsbruk.
Bildtext Vy från Senatsberget i Dalsbruk.
Bild: Yle/Monica Forssell

I Pargas finns stigarna samlade på webbplatsen www.saaristo.org. Svenskspråkiga beskrivningar av naturstigarna hittar du också här.

Också via Pargas stads webbplats hittar man information om naturstigar i Pargas.

Vandra är en trend

Martti Nilsson som är turismombud vid Pargas stad. Enligt honom är vandring helt klart lite av en trend just nu.

Många frågar efter aktiviteter i Åboland och bland de aktiviteter som erbjuds är det ofta naturstigarna som faller turisterna i smaken, förklarar Nilsson.

- Mycket frågas det efter stigar som passar också barn, säger Martti Nilsson och nämner Nagu Nalle stigen, Westerholm stigen i Nagu samt stigarna i Sattmark och Lenholmen som exempel på naturstigar som är populära i västra Åboland.

Insjön på Björkö kom till på 1700-talet till följd av landhöjningen.
Bildtext Det finns utmärkta naturstigar också på många holmar. På bilden naturstigen på Björkö i Åbolands skärgård.
Bild: Yle/Lotta Sundström

På Kimitoön är det stigarna i Dalsbruk som lockar just nu. En nyhet för i år är också möjligheten att paddla i Stora Masugnsträsket, som ligger i närheten av de stigar som märkts ut i Dalsbruk.

Yle Åboland videoklipp: Paddla i Dalsbruk - Spela upp på Arenan

Längre vandringsled aktuell

Både i Pargas och Kimitoön har man märkt att vandring är populärt.

Många frågar visserligen efter längre vandringsleder, säger Kimitoöns turismchef Benjamin Donner, och de bloggande vandrarna Margherita Ragg från italien och Nick Burns från Australien som Yle Åboland berättat om tidigare efterlyser också längre vandringsleder.

Vandrarna Margherita och Nick går i Nådendal
Bildtext Margherita Ragg och Nick Burns vandrar från Borgå till Åland.
Bild: Yle/Fredrik Häggman

- Det finns en trend inom turismbranschen för den här typen av vandringar, och det borde uppmärksammas i ett land med så bra vandringsförutsättningar som Finland. Till exempel kunde man satsa på en rutt av samma typ som vi genomför nu och sedan marknadsföra den ordentligt, säger duon som vandrar från Borgå till Åland.

Pargas med om att bygga upp vandringsled från Norge till Novgorod

I Pargas har man planer på att både rusta upp befintliga naturstigar och skapa nya.

De nya ska bli en del av den långa vandringsled som planeras ända från Norge till forna Novgorod i Ryssland. Tanken är att vandringsleden ska gå genom den Åboländska skärgården, via Nyland vidare österut.

I Sverige och Norge är rutterna redan utmärkta men från och i höst inleds jobbet med att märka ut vägar att vandra i Åboland.

Om två år ska Norge-Novgorod leden vara klar.

Vandringsled i Dalsbruk utmärkt med gult streck på en björk.
Bild: Yle/Monica Forssell

Att göra kortare utflykter för att bekanta sig med miljön och naturen är ändå ingen dålig idé.

Yle Åbolands reporter Monica Forssell tog med sin gudson Linus Forssell, åtta år och provade på en kombination av paddling och vandring i Dalsbruk.

- Åtminstone om det är ett barn som vill ha motion så går det bra att vandra sex kilometer, konstaterar Linus efter turen upp till Senatsberget. Han påminner ändå om att det är viktigt att ha matsäck med sig. I den kan det ingå till exempel smörgås, frukt och saft.

Här kan du lyssna på reportaget om Linus och Monicas vandring.

Diskussion om artikeln