Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Peter Sunde Kolmisoppi: Oj, jag startade visst en sekt

Från 2016
Uppdaterad 08.08.2016 11:23.
Peter Sunde Kolmisoppi
Bildtext Peter Sunde Kolmisopppi sommarpratar 8 augusti 2016 i Radio Vega om Pirate Bay och tiden efter fängelse.
Bild: privat / Peter Sunde

Internetaktivisten Peter Sunde Kolmisoppi, känd som förgrundsfigur från bland annat The Pirate Bay och WikiLeaks, funderar på att ge sig in i finländsk politik.

Under sitt händelserika liv har han jagats av både Interpol och Hollywoods jusrister och blivit omkramad av president Lula da Silva och erbjuden tillflyktsort i Brasilien.

Peters hjärta klappar för rättvisa. Internet borde vara fritt för alla och när rasismen blir för stor överväger han att starta ett eget parti.

Fängelsetiden avtjänade han i Sverige där han nu är bosatt. Han tycker själv att han satt oskyldigt dömd till fängelse för sin aktivitet i The Pirate Bay.

Med hög intelligens och hjärtat till vänster på den politiska skalan tycker han att samhället tillhör alla och därmed också internet och det innehåll som kan spridas på internet. Han har blivit kallad olika saker. I pressen har han kallats Robin Hood och i fängelset fick han heta Jesus för att han påtalade orättvisor och stod upp för dem som inte själva hittade orden.

En sommar i Österbotten

Peter Sunde Kolmisoppi har tre hemländer - Norge, Sverige och Finland. Peters mamma är ursprungligen från Bergen i Norge. Pappan, som är från Karelen, emigrerade till Sverige som så många andra finländare gjorde på 60-talet. För ett år sedan bodde han en sommar i Malax i Österbotten då hans flickvän arbetade där. Idag bor Peter i Malmö där han också är uppväxt.

Pirate Bay och Wikileaks

Pirate Bay är en svensk fildelnings-sajt som startade 2003 och är en pionjär inom nätbaserad kopiering och spridning av digitalt material. Peter Sunde Kolmisoppi var en av förgrundsfigurerna i Pirate Bay. Han är också känd från Wikileaks, som startade 2006 och som är en internationell förening som offentliggör privata dokument och filmer. Föreningens ideologi är att avslöja oetiskt beteende av regeringar och föreningar.

Hollywood och Motion Picture Association of America kände sig hotade av Pirate Bay och började en rättsprocess som ledde för Peters del till en fängelsedom på åtta månader som han avtjänade 2014. Fängelsestraffet gjorde honom ännu mera känd och idag är Peter en anlitad föreläsare om internet och dess framtid i både Nord och Syd-Amerika. I Europa och i Skandinavien är han också engagerad i bokprojekt och i kulturella sammanhang.

Hoppsan - det blev en sekt

Slagfärdighet, humor och galenskap är kännetecknande för Peter. I något skede under rättsprocessen blev Pirate Bay medlemmarna anklagade för att vara sektmedlemmar. Därifrån fick Peter idén om att bilda en sekt på skoj Det missionerande kopimistsamfundet i Sverige. I stället för det som på fildelningsspråk kallas "peer 2 peer" kommunikation skulle man ha "priest to priest" kommunikation.

Även det här upptåget fick internationell spridning. Döm om Peters förvåning när ett par ville att han skulle viga dem. Det ingick däremot inte i uppgiften, tyckte Peter.

Humor och satir

Det är inte bara internet-frågor Peter Sunde Kolmisoppi ger sig på. Han har även gett sig in i politiken på sitt eget okonventionella sätt. Förutom att han har gjort en mycket populär kampanjvideo för det finska piratpartiet i det förra EU-valet, har han också satiriskt startat ett nationalistiskt parti i Sverige i protest mot ökad rasism. I framtiden är det inte omöjligt att han på nytt ger sig in i debatten kring finländsk politik.

Här kan du lyssna til en musikfri podcast även utomlands.

Här är musiken som spelades i sommarpratet.

Lista på alla Radio Vegas sommarpratare.

Peter Sunde Kolmisoppi 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln