Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk Irakrapport publiceras

Från 2016
George Bush och Tony Blair träffades på G8 mötet i juni 2004
Bildtext Samtalen mellan George Bush och Tony Blair strax före Irakkriget har hemligstämplats.
Bild: EPA/Sergei Ilnitsky

På onsdag publiceras den så kallade Chilcotrapporten i Storbritannien. Det är frågan om en bred utredning om Storbritanniens deltagande i Irakkriget och dåvarande premiärministern Tony Blairs roll i upptakten till kriget.

Britterna har inte ens hunnit hämta sig från brexitomröstningen när nästa stora samtalsämne når offentligheten. Frågan är om britterna ska få veta sanningen om varför och hur landet gick med i koalitionen som invaderade Irak.

Hur kom Storbritannien med i kriget?

I juni 2009 tillsatte premiärminister Gordon Brown en utredning om Irakkriget. Till ordförande utsågs Sir John Chilcot, en långvarig hög tjänsteman. Undersökningskommissionen har ytterligare fyra medlemmar.

I Irakkriget dog 179 britter och den totala dödssiffran i konflikten uppgck till 150 000 människor.

Avsikten med utredningen är att ge en bild av upptakten till invasionen av Irak 2003, de militära åtgärderna under kriget och händelserna efter kriget. Meningen är att skapa klarhet i hur besluten fattades och vad som hände för att kunna dra lärdom av det hela med tanke på liknande situationer i framtiden.

Bara delvis öppen process

De öppna sessionerna inleddes i november 2009 och slutfördes i februari 2011. Chilcots mening var att vara så öppen som möjligt under utredningens gång. Men det blev betydligt svårare än han trott.

Regeringen satte in sitt veto mot att dokument med anteckningar om regeringssammanträden skulle användas av undersökningskommissionen.

Utrikesministeriet lyckades också blockera användningen av anteckningar om diskussionerna mellan premiärminister Tony Blair och USA:s president George W Bush dagarna före invasionen.

Enligt regeringen kunde publiceringen leda till ”betydande fara” för de brittisk-amerikanska relationerna.

John Chilcot leder den brittiska undersökningskommissionen om Irakkriget
Bildtext Sir John Chilcot har i över sju års tid lett Irakkommissionen.
Bild: EPA/Andy Rain

Publiceringen av Chilcotrapporten har skjutits upp åtskilliga gånger. Dels har man varit tvungen att förhandla med amerikanerna om vad som får publiceras, dels ville man vänta över parlamentsvalet 2015 och folkomröstningen i juni i år.

Utredningen har hört ett stort antal vittnen: politiker, tjänstemän, jurister, underrättelsechefer, diplomater och naturligtvis ledande militärer. Den tidigare premiärministern Tony Blair förhördes i januari 2010 och januari 2011.

Familjemedlemmar till stupade fick delta som åhörare under utfrågningarna. Övriga platser måste lottas ut på grund av det stora intresset.

Kritik mot utredningen

Undersökningskommissionens sammansättning har fått kritik, bland annat för att det inte finns någon med militär expertis, ingen som är specialiserad på förhörsmetoder och ingen som skulle vara demokratiskt vald.

Men den fränaste kritiken gäller ändå hemligstämplandet. Olika ministerier har haft rätt att lägga in veto mot publiceringen av vissa delar av rapporten. Vittnen har dessutom inte kunnat höras under ed.

Publiceringen av Chilcotrapporten kommer att föra Tony Blair tillbaka i rampljuset. Han väntas försvara sitt beslut att gå med i Irakkriget. Hans motståndare kommer att med ljus och lykta söka efter fel som Blair har begått.

Chilcotrapporten är inget domstolsutslag utan en beskrivning av händelserna. Men parlamentariker från Labour och Scottish National Party planerar ändå att dra Blair inför rätta.

Det har tagit mer än sju år att färdigställa rapporten. Den innehåller 2,6 miljoner ord och i tryckt form består den av tolv tjocka böcker. Den tryckta versionen kostar 767 pund (905 €). Offrens anhöriga får den gratis.

Diskussion om artikeln