Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Håkan Omars: Sjukdomen blev en vändpunkt

Från 2016
Uppdaterad 17.08.2016 10:36.
Vegas sommarpratare 2016 Håkan Omars.
Bildtext Håkan Omars sommarpratar om en vändpunkt i sitt liv i Radio Vega den 17.8 2016.
Bild: Yle/Elisabeth Morney

En vanlig arbetsdag fick Svenska Kulturfondens regionombudsman Håkan Omars ett samtal från sin läkare att en knöl som undersökts ska opereras bort.

Håkan trodde först att hans liv skulle ta slut. Till det yttre såg han lugn ut den här dagen när han fick beskedet, men han har inget minne av vad som behandlades på mötet efter samtalet. På kvällen nattade han sina barn som vanligt, men ingenting var som vanligt.

Han lades in på sjukhuset i Tammerfors och efter en lyckad behandling fick han en tankeställare om vilken passion han egentligen skulle ge mera tid åt i sitt liv.

Teaterintresse

Efter gymnasiet ledde studierna till en slöjdlärarexamen och fritidsintresset för teater gjorde att han blev skådespelare. Vi har sett honom i många pjäser på Wasa Teater och som regissör för Pleppo Live. Han har också medverkat i flera filmer, som till exempel Colorado Avenue och Glenn. Teaterarbetet gick bra att kombinera med uppdragen från Svenska Kulturfonden.

Vad skulle du göra om du har en begränsad tid att leva?

När livet sattes på spel märkte Håkan Omars att det var något som inte hade fått tillräckligt med plats, nämligen musiken. Föräldrarna hade visserligen gjort det möjligt för honom att spela instrument i ungdomen och musiken hade alltid fyllt honom med glädje, men han hade aldrig släppt fram musiken och låtit den ta större plats i sitt liv.

Sjukdomen fick Håkan att stanna upp och fundera på vad som är viktigt. Han har en underbar familj och ett arbete som intresserar och ger frihet, men han har en undertryckt passion som inte har fått ta plats! I synnerhet jazzmusik ligger Håkan nära om hjärtat.

Musikstudier

Den här tankeställaren fick Håkan Omars att sätta sig på skolbänken igen med gitarren i handen. Han ställde sig i samma ansökningskö som vårens studerande och väntade ivrigt på antagningsbesked till rytmmusikerprogrammet vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad. Till sin stora glädje blev Håkan antagen och han kombinerar nu jobb och musikstudier.

Redan idag kan Håkan Omars visa prov på vad han har lärt sig och spelar gitarr live tillsammans med Ben Bergman i sommarpratet.

Håkan Omars och Ben Bergman spelar Django Reinhardts låt Tears

Programmet är inte längre tillgängligt

Lista på alla Radio Vegas sommarpratare.

Här är musiken som spelas i sommarpratet.

Här är en musikfri podcast som hörs även utomlands.

Håkan Omars 2016

Programmet är inte längre tillgängligt

Vegas sommarpratare 2016

Diskussion om artikeln