Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Semifinal: Avgör bredden toppduellen mellan Bale och Ronaldo?

Från 2016
Uppdaterad 06.07.2016 21:06.
Programmet är inte längre tillgängligt

Avstängningar och skador stör bägge läger inför EM-semifinalen Ronaldo–Bale, eller om ni så vill, Portugal–Wales. Frågan är om portugiserna helt enkelt kan hantera avbräcken bättre.

Portugal–Wales

Semifinal, Lyon, kl. 22.
Matchen sänds i TV2 och på Arenan och refereras på svenska av Christoffer Herberts.

Förutsättningar:

Efter fem matcher är det två slitna och vingklippta lag som möts i semifinalen, och undran om Wales kan vara lika bra som mot Belgien i kvarten är befogad.

Två walesiska nyckelspelare är avstängda. Ben Davies har varit strålande i mittförsvaret, men hans ersättare James Collins från West Ham har rutinen som krävs för att komma in och spela nationens största match hittills. Däremot blir Aaron Ramsey snudd på omöjlig att ersätta, han har utan överdrift varit en av EM:s fem bästa spelare hittills.

Att kaptenen Ashley Williams, målvakten Wayne Hennessey, mittfältskämpen Joe Ledley och målskytten Hal Robson-Kanu brottats med skadeproblem tidigare under EM är heller ingen hemlighet. Fixar Wales det här är det fråga om en verklig bragd.

Också Portugal har sina problem. Defensiva mittfältaren William Carvalho som startat de fyra senaste är avstängd medan utmärkta vänsterbacken Raphael Guerreiro och mittfältaren André Gomes missade kvartsfinalsegern på grund av skador. Och nu har dessutom nyckelförsvararen Pepe problem.

Här kan ändå den portugisiska bredden bli ett trumfkort. I kvarten slängde Portugal in Joao Moutinho, Ricardo Quaresma och Danilo från bänken, nivåskillnad jämfört med de walesiska reserverna. Och om Pepe missar matchen finns Ricardo Carvalho och Bruno Alves beredda, med totalt 175 landskamper på kontot.

Sist och slutligen skulle det ändå inte förvåna om allt avgörs i en tvekamp mellan Real Madrid-kompisarna Cristiano Ronaldo och Gareth Bale. Att på förhand tona ner den duellen är trendigt, men spelarnas betydelse för sina lag är monumental och den av megastjärnorna som är bättre i semifinalen slutar antagligen på den vinnande sidan.

Håll koll på (förutom Ronaldo och Bale):

Renato Sanches, Portugal.

18 år gammal är han den yngsta spelaren som startat en match i årets EM. Han är också den yngsta spelaren i en portugisisk öppningselva i ett EM- eller VM-slutspel. Men Bayern Münchens nyförvärv är inte bara med, han glänser.

Både i åttondelen och i kvartsfinalen fick han Uefas pris som matchens bästa spelare, osannolikt imponerande oavsett ålder. De 35 miljoner euro som Benfica fick för honom framstår oskojat som rena rama reapriset.

Andy King, Wales.

Med hela EM:s passningskung Aaron Ramsey avstängd förväntas King ersätta och bidra med kreativitet. En tuff uppgift, men Leicesterspelaren har redan skrivit ett svårslaget stycke historia när han blev den första som vunnit de tre högsta serierna i England med samma klubb.

I vår fick King knapert med ansvar i Leicester, efter jul startade han bara tre matcher. Men det berodde mest på klubbkompisarnas säkra takter, i de tre matcherna gjorde King nämligen två mål och spelade fram till ytterligare två.

Historien:

Det här blir faktiskt den första tävlingsmatchen mellan Portugal och Wales, och lagen har genom åren bara mötts tre gånger i träningsmatcher. Det finns få gamla fotbollsnationer i Europa som mötts så sällan.

Efter att lagen vunnit varsin match i landskamper 1949 och 1951 tog det nästan 50 år innan ländernas senaste möte. I juni 2000 laddade Portugal upp för EM-slutspelet genom att på hemmaplan slå Wales med 3–0. Dåvarande Barcelonastjärnan Luis Figo var bäst på plan och första målskytt i en match där Ricardo Sa Pinto och Capucho också hittade rätt.

Utropstecknet:

Efter att han inte gjort mål på frispark i kvartsfinalen mot Polen heller har Cristiano Ronaldo nu skjutit 41 frisparkar mot mål i VM- och EM-slutspel utan att göra mål på en enda. Klubbkompisen Gareth Bales procent är betydligt bättre, två mål på fem försök i årets EM. Ingen spelare har lyckats göra tre mål direkt på frispark i samma EM-slutspel.

Frågetecknet:

Real Madrids mittback Pepe har omskrivna skadeproblem och har tränat på egen hand inför semifinalen. Rapporter från Portugal säger att han trots allt kan vara med, med är det hela en rökridå?

Hur Pepe lyckats ta sig genom fem tajta matcher och totalt över 500 minuter fotboll med bara ett gult kort på kontot är en annan svårbesvarad fråga.

Möjliga laguppställningar:

Portugal:
Rui Patricio – Cedric, Pepe, Fonte, Guerreiro – Danilo – Renato Sanches, Adrien Silva, Joao Mario – Nani, Ronaldo

Wales:
Hennessey – Gunter, Chester, Williams, Collins, Taylor – Allen, King, Ledley, Bale – Robson-Kanu

Referentens tips:

Förutspår tunga tider för alla Ronaldo-hatare (och under ett EM slås man av hur många det finns av dem).

Portugal och Ronaldo har en extra växel att lägga i, men redan den de hittat hittills i EM borde räcka för att slå ett Wales utan Ramsey.

Det finns en risk för att Wales gör "en Island” och säckar ihop totalt men jag nöjer mig med att tippa 2–0 till Portugal.

Diskussion om artikeln