Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kakolaskrapan möter motstånd på flera fronter

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 22:30.
kakola
Bild: Verkaranta Yhtiöt

På flera håll i Åbo finns planer på skyskrapor på 20 våningar eller mera. De här planerna är kontroversiella på sina håll och särskilt Kakolabackens framtid är omtvistad. Planerna på ett höghus faller inte i god jord hos NTM-centralen.

Anna-Leena Seppälä på NTM-centralen i Egentliga Finland säger att Kakolabacken är särskilt dåligt lämpad för en skyskrapa.

- Kakolabackens kulturhistoriska miljö är av riksintresse. Det som byggs där måste gå ihop med den befintliga bebyggelsen. Kakolafängelset domineras av en stor byggnad redan nu och att bygga en till skulle skapa obalans i helheten.

Enligt Seppälä är det otroligt att planerna på ett hus med över 20 våningar går igenom.

- Som vi ser det är det inte lagligt att bygga ett sådant hus där. Det finns flera tomter i stan att bygga högt på, Kakolabacken är inte en av dem.

Den gamla granitborgeen på Kakolabacken
Bildtext Kakolafängelsets massiva byggnad 2012
Bild: Yle/Andy Ödman

Mikaela Sundqvist sitter i stadsplanerings- och miljönämnden och representerar De gröna. Inte heller De gröna vill ha någon skyskrapa på Kakolabacken och efterlyser en mer långsiktig plan på var staden bygger högt och var man inte gör det.

- Kakola drar en massa turister som det är, vi behöver inga fler landmärken för det. Det kan man se på besökarsiffrorna sen fängelset öppnades upp för allmänheten. En skyskrapa där skulle synas över hela staden och kunna lägga en skugga ända till Port Arthur.

- Det man istället borde göra är en strategi för var högre bebyggelse passar in i stadsbilden. Till exempel i Kuppis med sina kontorsbyggnader kunde man kombinera företagsutrymme och bostäder, liksom i slottsstaden där en skrapa skulle komplettera slottet istället för att överträffa det. Som det är nu gör man sina planer fall för fall vilket leder till att man planerar flera olika höghus runt om i stan utan någon tanke på helhetsstadsbilden, anser Sundqvist.

m/s Kökar i Aura å.
Bildtext Kakolabacken från ån
Bild: Yle/Linus Hoffman

Niko Aaltonen, ordförande för stadsplanerings- och miljönämnden hör till dem som vill fokusera på de goda sidorna av en skyskrapa på Kakolabacken. Aaltonen betonar att inget är klart ännu, men berättar att det bereds tre alternativ och att man måste vänta på att de ska bli klara för att veta om det är vettigt med en skrapa.

Eftersom det finns planer på att också bygga en bergsbana från åstranden till toppen av Kakolabacken tycker han det vore intressant med en sorts förlängning uppåt i form av en skyskrapa. Det kunde bli en självklar turistattraktion med en restaurang på översta våningen och en fin utsikt över Erstan, säger Aaltonen.

Aaltonen lyfter fram Åbo stadsbibliotek som ett bra exempel på gammalt och nytt i kombination.

- Åbo stadsbibliotek är säkert ett av de finaste biblioteken i Norden, där den gamla skyddade byggnaden kompletteras av en nyare del.

Han poängterar ändå att man inte gör några förhastade beslut i frågan.

- Platsen är sådan att man måste fundera över hur en skyskrapa passar in, men det klarnar som sagt när alternativen är färdigplanerade. Det är viktigt att vi har ett sånt förhållningssätt till stadsplaneringen att när någon kommer med ett förslag gör vi en utredning och bestämmer oss efteråt.

Diskussion om artikeln