Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI rekommenderar ej åtal mot Hillary Clinton i e-posthärvan

Från 2016
Uppdaterad 05.07.2016 19:48.
Hillary Clinton inför supportrar under primärvalet 2016
Bildtext Inget åtal att vänta.
Bild: EPA/PETER FOLEY

Den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton såg på tisdagen ut att ha sluppit undan ett av de största juridiska hindren i sin kampanj.

Den federala polisen FBI meddelade efter en förundersökning att man inte rekommenderar att Clinton åtalas för att ha använt sin privata e-post då hon var USA:s utrikesminister.

- Även om Justitieministeriet har sista ordet i dylika frågor, anser vi att inga åtal är på sin plats i detta fall, sade FBI:s direktör James Comey.

Enligt honom finns det bevis för att Clinton möjligen kan ha brutit mot reglerna om hantering av hemlig information, men det föranleder inga åtgärder. Det går inte att bevisa att brotten mot föreskrifterna skulle ha varit medvetna.

- Vår bedömning är att ingen förnuftig åklagare skulle driva ett sådant fall.

FBI kritiserar dock Clinton och hennes stab för att ha varit ”extremt oförsiktiga” med hemlig information och säger att över 100 meddelanden med hemligstämplad information hittades på e-postservrarna som hanterade Clintons privata e-post.

Clintons oförsiktighet med e-posten har varit ett av huvudargumenten i republikanernas försök att misskreditera henne.

Motkandidaten Donald Trump skrev på Twitter att FBI:s besked tyder på mycket dåligt omdöme och framhöll att general David Petraeus råkade i trubbel för mycket mindre förseelser.

Petraeus tvingades hösten 2012 avgå som nyligen tillträdd chef för underrättelsetjänsten CIA och fick åtal på nacken efter att ha låtit sin älskarinna ta del av hemligstämplad information.

Hillary Clinton är hustru till den förra presidenten Bill Clinton. Hon var utrikesminister under president Barack Obama 2009-2013.

Hon väntas bli utsedd till demokraternas officiella presidentkandidat i slutet av juli.

Diskussion om artikeln