Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fransk tränarlegend om Portugals stjärna: Sanches ljuger om sin ålder

Från 2016
Renato Sanches från Portugals landslag under EM 2016.
Bildtext Renato Sanches bryr sig inte om de kritiska rösterna.

Portugal förbereder sig för onsdagens EM-semifinal mot Wales. Lagets uppladdning störs ändå av anklagelser som riktar sig mot Renato Sanches ålder.

Renato Sanches har imponerat på de flesta som följt med EM i Frankrike. 18-åringen som i maj flyttade från Benfica till Bayern München för 35 miljoner euro har varit en av Portugals bärande krafter på vägen till semifinal. I kvartsfinalen mot Polen utjämnade han matchen till 1–1 och satte sin straff i straffläggningen.

Inför semifinalen mot Wales har ändå kritiska röster höjts som ifrågasätter mittfältarens ålder.

– Han säger att han är 18 år. Det stämmer ändå inte då hans födelsedatum sattes flera år efter hans födsel. Jag kan försäkra er om att han är 23 eller 24, säger den tidigare franska tränarlegenden Guy Roux till tidningen Marca.

Guy Roux var tränare för franska ligalaget Auxerre mellan åren 1961 och 2005. Han fungerade även som tränare för Teemu Tainio som representerade klubben 1997–2005.

Enligt officiella uppgifter föddes Sanches den 18 augusti 1997 i Lissabon. Enligt den spanska tidningen separerade hans föräldrar då han var fem år gammal och återförenades fem år senare. Enligt kritikerna har födelsedatumet registrerats då föräldrarna blev tillsammans på nytt.

Inte första gången

För Renato Sanches är situationen inte helt ny. Tidigare har Sporting Lissabons president Bruno de Varcalho anklagat Sanches för att vara äldre än vad som uppges.

Sanches som med största sannolikhet spelar sin tionde landskamp på onsdag mot Wales verkar inte bry sig om kritikernas påhopp.

– Idiotin kommer ofta från där du minst av allt förväntar dig det. Det är så hemska anklagelser att de inte ens förtjänar en kommentar, har Sanches tidigare sagt i en intervju.

Oberoende om Renato Sanches är 18, 23 eller 24 år gammal så möter Portugal Wales på onsdag i Lyon med start klockan 22. Vinnaren möter antingen Frankrike eller Tyskland i söndagens final.