Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Små grodor och ålderdomliga måsar i Naturväkteriet

Från 2016
En arg mås
Bildtext En mås.
Bild: Yle/Simon Bergholm

Biolog Hans Hästbacka svarar på lyssnarnas frågor om djur och natur. Denna gång handlade det bland annat fjärilar, måsar, kornknarrar och små grodor.

En lyssnare från Bergö ringde in och undrade över en måshona som setts till i nästan 30 år. Nu går hon fram och tillbaka på tomten och dunen börjar vara glesa och mörka.

- Det är nog säkert ålderdomen som börjar ta henne. Måsar kan bli 30 år gamla och den här måsen har nog levt så länge som en mås kan leva. Har de en gång börjat häcka på ett ställe de trivs på, återkommer de, säger Hans Hästbacka.

Henry Snellman i Kållby har uppmärksammat att det finns väldigt få nässelfjärilar i Kållby. Han har inte sett en enda på två somrar.

- Det finns dåligt med nässelfjärilar. Jag har bara sett två hittills denna sommar. Nässelfjärilen har varit den vanligaste fjärilen på gårdar tidigare. Men vi har haft två somrar som varit mycket ofördelaktiga för fjärilslvarven. Vi får bara vänta på att de förökar sig och sprider sig, Redan till slutet av sommaren kan vi se mer nässelfjärilar.

En nässelfjäril
Bild: Fotograf: Kari Hautanen

"Små grodorna, små grodorna..."

En lyssnare från Ytterjeppo har sett massor med små grodor som hoppar omkring i gräset

- Man får nästan vara rädd för att trampa på dem. Och så tycker jag att de är lite otäcka också, berättar lyssnaren.

- Det här är en trevlig och glädjande observation för på många ställen går det dåligt för grodorna, säger Hästbacka.

En groda på en sten.

Matts Andersen i Sundom ringde in till Naturväkteriet och är säker på han sett en kornknarr strax före midsommar. Första gången på väldigt länge.

- Ja, de är pigga varelser som man sällan ser men hör, säger Hästbacka.

- Hur kommer det sig att kornknarren heter "ruisrääkkä" på finska?

- Ofta spelade kornknarren i rågåkrarna som är en höstsådd gröda och det var den första gröda som de kunde gömma sig i på vårarna i gamla tider. Jag misstänker att det kommer från det.

Nu är kornknarren mera sällsynt. För ett antal år sedan hade vi en invasion av kornknarrar från sydost, men den invasionen är historia vid det här laget.

- Men man kan höra enstaka kornknarrar på bra ställen. När hannen spelar är det ljuv musik för honorna.

Naturväkteriet i Vega Österbotten: Naturväkteriet 6.7

36:40

Diskussion om artikeln