Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

En hyperloop mellan Helsingfors och Stockholm skulle kosta 19 miljarder

Från 2016
Uppdaterad 06.07.2016 13:38.
Hyperloop-kapsel.
Bild: Hyperloop Technologies

Salo stad utreder möjligheterna att bygga en tunnel för kapseltrafik mellan huvudstäderna.

Salo stad vill vara med och utveckla en så kallad hyperloop, alltså en supersnabb kapselförbindelse, mellan Helsingfors och Stockholm. Rutten skulle också ha hållplatser i bland annat Salo, Åbo och på Åland.

En tunnel med kapseltrafik skulle förkorta restiden mellan Helsingfors och Stockholm till 28 minuter.

Staden har kommit överens om samarbete med det amerikanska företaget Hyperloop One, som föreslår att man bygger en testbana mellan Salo och Åbo.

- En sådan skulle kunna vara lätt att förverkliga, speciellt om man utnyttjar existerande farleder, motorvägar och järnvägsspår, säger stadsarkitekt Jarmo Heimo i Salo.

Priset presenterades i Almedalen

I början av veckan deltog Heimo i Almedalsveckan i Visby på Gotland, där hyperloop-projektet behandlades. Nu presenterades också ett pris: enligt en preliminär kostnadsberäkning skulle tunneln kosta 19 miljarder euro. Snutten mellan Helsingfors och Åbo skulle kosta kring 6,3 miljarder euro.

Enligt Hyperloop One skulle en tunnel med kapseltrafik förkorta resetiden mellan Helsingfors och Stockholm till 28 minuter.

Enligt den preliminära utredningen, som gjorts av Ramboll och KBMG, finns det inga oöverkomliga hinder för projektet. I utredningen deltog Åbo stad, Salo stad, Egentliga Finlands förbund och Handelskammaren.

Yle Helsinki / Petra Ristola. Läs hela artikeln här (på finska).