Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland skärper sexuallagstiftning: Nej betyder nej!

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 14:52.
En kvinna i Köln demonstrerar mot sexuellt våld och håller upp en skylt med texten"Jag vill röra mig fritt, utan rädsla, utan fördomar"
Bildtext En kvinna i Köln demonstrerade mot sexuellt våld efter trakasserierna under nyårsnatten. Hon håller upp en skylt med texten "Jag vill röra mig fritt, utan rädsla, utan fördomar".
Bild: EPA/MAJA HITIJ

I Tyskland har förbundsdagen enhälligt röstat för en strängare sexuallagstiftning. Bland annat införs nu ett så kallat samtyckeskrav i den tyska lagstiftningen. Det här betyder att sex utan samtycke blir straffbart.

Nej betyder nej. Länge har det här kravet klingat för döva öron i Tyskland.

Nu skärps ändå den tyska sexuallagstiftningen i en takt och omfattning som ännu för några månader sedan var fullkomligt otänkbar.

Hittills har en person kunnat dömas för våldtäkt endast i de fall då våld eller hot om våld varit en del av den sexuella handlingen. Av offret har det oftast krävts att hon eller han på något sätt har försvarat sig.

Genom lagändringen räcker det nu med ett nej eller en annan tydlig signal (till exempel gråt) om att det handlar om sex utan samtycke.

Fallet Gina-Lisa

Lagändringen har under de senaste veckorna vunnit ett allt starkare stöd på grund av det mycket uppmärksammade fallet kring reality-tv-stjärnan Gina-Lisa Lohfink.

I en på nätet offentliggjord filmsnutt har hon sex med två män och i filmen ber den berusade och enligt egen utsago neddrogade Lohfink de två männen att sluta.

När hon senare anklagade männen för våldtäkt kunde de inte dömas, eftersom inget våld förekom och hon bevisligen inte försvarade sig.

Också vissa andra detaljer gällande den ifrågavarande nattens händelser är fortfarande oklara, men fallet Gina-Lisa har i vilket fall som helst satt sin prägel på debatten.

I synnerhet som hon själv nu är i rätten efter att männen anmälde henne för falsk angivelse.

För några veckor sedan tog den tyska familjeministern Manuela Schwesig ställning för Lohfink och passade samtidigt på att kräva strängare lagstiftning.

Kristdemokraterna och Köln

Hittills har den tyska sexuallagstiftningen släpat efter motsvarande lagstiftning i många andra europeiska länder.

I Tyskland kriminaliserades till exempel våldtäkt inom äktenskapet så sent som år 1997.

Efter nyårsnattens masstrakasserier i Köln började ändå de tidigare motsträviga kristdemokraterna tala för långtgående ändringar i lagstiftningen.

Förutom att samtyckeskravet införs blir också tafsande nu straffbart, liksom sexuella trakasserier utövade av en grupp.

Det här betyder att alla i en trakasserande grupp gör sig straffbara, även om en enskild person inte själv direkt deltar i trakasserierna.

Texten har uppdaterats med resultatet av parlamentets omröstning.

Diskussion om artikeln