Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Jag fällde Saddams staty - nu önskar jag att han skulle återvända"

Från 2016
The Times förstasida den 10 april 2003 utropar seger i Irakkriget med bild på statyn av Saddam Hussein i Bagdad som störtas.
Bild: AP Graphics Bank

Den irakiske man som filmades i april 2009, då gav sig på den stora Saddamstatyn med slägga, ångrar sig idag. Nu tycker han att Blair och Bush borde ställas inför rätta.

Den nionde april 2003, samma dag som de USA-ledda styrkorna hade erövrat Iraks huvudstad Bagdad officiellt, gav sig en grupp stadsbor på den stora Saddamstatyn på Paradistorget i Bagdad. De försökte fälla statyn, men måste få hjälp av amerikanska soldater.

En av dem som fanns med på de klassiska bilderna och sågs slå på statyn med en slägga var Kadhim Hassan al-Jabouri.

Han har idag intervjuats av både nyhetsbyrån Reuters och brittiska BBC. Trots att han är shiamuslim och förlorade över ett dussin släktingar under den sunnimuslimske diktatorn Saddam Husseins styre, så ångrar sig Jabouri nu.

- Jag önskar att Saddam skulle återvända. Han avrättade många av mina släktingar, men han var ändå bättre än de här politikerna och prästerna som fick Irak att bli det som det är idag, säger Jabouri till Reuters.

1 000 despoter istället för Saddam

Då de USA-ledda styrkorna invaderade Irak ägde Jabouri en reparationsverkstad för motorcyklar i stadsdelen Karrada i Bagdad. Samma stadsdel där minst 250 människor dödades i ett terrorattentat i söndags.

Men trots att Jabouri själv är shia så hamnade han senare i onåd hos en del shialedare, enligt BBC och satt i fängelse i ett och ett halvt år. Enligt Jabouri blev korruptionen och dödandet bara värre år för år efter invasionen.

Han skulle föredra Saddamstyret framom det shialedda styret av idag.

- Saddam är borta, men istället för honom har vi nu 1 000 Saddamar, säger Jabouri till BBC.

Till Reuters säger han dessutom att Tony Blair och George W Bush borde ställas inför rätta eftersom de "har ödelagt Irak med sina lögner".

Diskussion om artikeln