Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Putinkajen" skapar oro och iver på Gotland

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 07:06.
Den här kajen är på väg att bli en stor säkerhetspolitisk diskussion.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Ett ryskt jättelikt gasledningsprojekt - som dessutom går via det strategiskt belägna Gotland. Det oroar försvarsexperter, men välkomnas av invånarna.

Gazprom, som till över hälften är ryskägt, planerar att använda Slite hamn på nordöstra Gotland, som uppläggningshamn för gasledningen Nord Stream 2. Den nya gasledningen ska löpa nästan parallelt med den befintliga Nord Stream 1, från Ryssland till Tyskland.

Hamnen rustades upp av Gazprom, som vill använda den igen.
Bildtext Hamnen rustades upp av Gazprom, som vill använda den igen.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

De regionala myndigheterna på Gotland förväntar sig att en ansökan från Gazprom, om att få hyra hamnen, snart är på väg in.

Ortsborna ser mer nytta än risker

Hamnen har rustats upp av Gazprom för några år sedan i samband med bygget av Nord Stream 1. Den upprustade hamnen och fler arbetstillfällen uppskattades då av ortsborna.

Förra gången Gazprom byggde här var det väldigt positiva effekter, säger yrkesfiskaren Bertil Klingvall,
Bildtext Förra gången Gazprom byggde här var det väldigt positiva effekter, säger yrkesfiskaren Bertil Klingvall,
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

En del säger att den i folkmun kallas "Putinkajen", men när Yle Nyheter besöker Slite märks mindre skepsis och mera optimism bland ortsborna.

- Förra gången var det väldigt positivt här och om det blir lika den här gången, så blir det helt klart fördelar, säger yrkesfiskaren Bertil Klingvall.

Försvarsexpert varnar

Sedan Nord Stream 1 blev klar för några år sedan har ändå fler EU-länder oroat sig över det europeiska beroendet av rysk gas, som är starkt kopplat till säkerhetspolitiken. Dessutom varnar försvarsexperter för att alltför frikostigt upplåta den här typen av infrastruktur till Ryssland.

- Finns det en rysk infrastruktur i Slite: människor, apparater, maskiner och en stor hamn, så underlättar det naturligtvis, om Ryssland skulle ha onda avsikter gentemot Gotland, säger den pensionerade generalmajoren Karlis Neretnieks. Han var i tiden chef för Gotlands regemente.

Hamnen kan fungera som inkörsramp vid ett eventuell angrepp mot Gotland, säger Karlis Neretnieks, f.d. chef för Gotlands regemente.
Bildtext Hamnen kan fungera som inkörsramp vid ett eventuell angrepp mot Gotland, säger Karlis Neretnieks, f.d. chef för Gotlands regemente.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Han hänvisar till Gotlands strategiska position och risk för att bli indraget i en konflikt i Baltikum. Hamnen i Slite kan fungera som en slags "inkörningsramp" för ett eventuellt framtida angrepp, menat han.

Är det realistiskt att ens föreställa sig det?

- Ja, genom att hamnen finns där och den kanske byggs ut ännu mer . Det kommer att finnas rysk infrastruktur i hamnen, Det är nästan den självklara infallsporten, om man vill använda det ordet, för en eventuell rysk aktion mot Gotland.

"Kan inte säga nej bara för att det är ryskt"

Men gotlänningarna själva ser mest ekonomisk nytta av projektet, eftersom regionen har fått kämpa med ekonomiskt underskott. Drygt 5 miljoner euro skulle man få in i hyresintäkter och åtminstone ett tjugotal arbetstillfällen.

- Det här är ju ett kommersiellt företag och beroende på var man kommer ifrån kan vi ju inte säga ja eller nej. Skulle vi börja rådda i det och börja värdera företag som kommer från Ryssland - det kan vi ju inte göra - det skulle skapa ännu mer säkerhetspolitisk oro, säger Björn Jansson som är regionråd på Gotland

Vi kan inte säga nej bara för att ett företag är ryskt, säger regionråd Björn Jansson.
Bildtext Vi kan inte säga nej bara för att ett företag är ryskt, säger regionråd Björn Jansson.
Bild: Yle / Ingemo Lindroos

Jansson tror att regionfullmäktige kommer att ge grönt ljus när en ansökan kommer in, men regeringen måste ta ställning till miljötillståndet. Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte gå in på den behandlingen ännu.

- I den händelse det sker så får vi ju också koppla det till en säkerhetspolitisk analys, säger Hultqvist.

Diskussion om artikeln