Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Labourledaren Corbyn bad om ursäkt för Irakkriget

Från 2016
Corbyn håller tal dagen innan den brittiska EU-omröstningen den 23 juni 2016.
Bildtext Arkivbild - Corbyn håller tal inför den brittiska EU-omröstningen.
Bild: EPA/WILL OLIVER

Den nuvarande Labourledaren Jeremy Corbyn har å partiets vägnar bett om ursäkt för vad han betecknar som det katastrofala beslutet att inleda Irakkriget.

Corbyn uttalade sig efter att en officiell brittisk utredning om Irakkriget riktade hård kritik mot den tidigare premiärministern och Labourledaren Tony Blair för hans roll i sammanhanget.

Corbyn sade i ett tal i dag att beslutet att invadera och ockupera Irak på basis av felaktiga underrättelseuppgifter om massförstörelsevapen har lett till att förtroendet för politiken och för de politiska institutionerna har kollapsat.

Enligt Corbyn hade vanliga britter, till skillnad från den styrande klassen, rätt om det hotande kriget. Han hänvisade till den väldiga fredsdemonstrationen i London den 15 februari 2003 som enligt honom samlade 1,5 miljoner britter från hela det politiska spektret.

Ytterligare tiotals miljoner deltog samtidigt runt om i världen i liknande demonstrationer, sade Corbyn som själv hade en aktiv roll i arbetet med att försöka stoppa Irakkriget.

Lyfter fram FN:s roll

Enligt Corbyn måste man dra lärdomar av Irakkriget och av Irakrapporten. Bland annat måste Storbritanniens förhållande till USA vara mera öppet och självständigt. Samtidigt ska den brittiska utrikespolitiken upprätthålla internationell rätt och FN:s ställning.

Corbyn efterlyser också en starkare tillsyn av säkerhets- och underrättelsetjänsten. Han sade inför parlamentet i dag att den nuvarande brittiska och andra västerländska regeringar i allt större utsträckning tillgriper hybridkrigföring med hjälp av drönare och specialstyrkor.

Han framhöll att man måste säkerställa att användandet av sådan hybridkrigföring underställs parlamentarisk granskning.

Diskussion om artikeln