Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny polisskjutning upprör i USA

Från 2016
Protest mot polisskjutning och att polisen inte ställdes inför rätta i Atlanta, Georgia 4.12.2014
Bild: EPA/ERIK S. LESSER

För andra kvällen i följd samlades hundratals människor på onsdag kväll i Baton Rouge, Louisiana för att protestera mot att poliser sköt ihjäl Alton Sterling. Ännu en svart man som dödats av polisen.

I ett försök att lugna ner stämningarna, har USA:s justitieministerium nu snabbt beslutat att utreda hur dödsskjutningen av 37-årige Alton Sterling gick till.

Sterling livnärde sig på att sälja CD-kopior utanför en liten matbutik i Baton Rouges fattigare kvarter. Polisen kom till platsen tidigt på tisdag morgon. Då hade någon ringt till nödnumret och sagt sig ha blivit hotad med ett vapen av någon annan utanför butiken.

Enligt polisen stämde Sterlings utseende överens med den beskrivning man fått på den beväpnade mannen.

Butiksägaren Abdullah Muflah dokumenterade polisingripandet med sin mobiltelefon och The Daily Beast tillhörde de första medierna som publicerade videon.

"Det var en mardröm"

På videon ser man två poliser trycka ner Sterling mot marken. Han ligger på rygg med de två poliserna ovanpå honom då man hör poliserna ropa: "han har ett vapen". En av poliserna drar fram sin pistol ur hölstret. Sedan hörs skott, Muflah rycker till och kameran tappar fokus. Då kameran fokuserar på Sterling igen ligger Sterling med ett stort blödande sår på bröstet. Sterling dog av skottskadorna.

Muflah beskriver skeendet som en mardröm. Enligt honom hade Sterling inte tagit fram något vapen förrän polisen kom till platsen, men inte heller senare under polisingripandet. Däremot tror Muflah att polisen tog ett vapen ur Sterlings ficka efter dödsskjutningen.

Enligt polisen var Sterling beväpnad.

Senaste i den långa raden polisskjutningar

Redan dagen innan hade en aktivist i den nya amerikanska medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter (BLM) också råkat fånga händelsen på video och den videon spreds genast i sociala medier.

Dödsskjutningen i Baton Rouge är den senaste i en lång rad polisingripanden i USA där polisen anklagas för övervåld och rasism.

Rörelsen Black Lives Matter föddes år 2013 i samband med att en civil vit man friades av en domstol i Florida efter att han skjutit ihjäl den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martin. BLM ordnar protester mot polisskjutningar och annat våld som förekommer mot afroamerikaner.

Diskussion om artikeln