Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vill med sina filmer inspirera barn att bry sig om miljön

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 09:00.
Antonia Ringbolm
Bildtext Antonia Ringbom framför en bild av husbåten Kasaflotta.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Skärgårdsmiljö och forskning inspirerar Korpokonstnären Antonia Ringbom. Hennes nya film om den lilla skärgården Arkipellina hade premiär på onsdag.

Ett ekologiskt animationsäventyr, så beskriver Antonia Ringbom sin nya film om den fiktiva skärgården Arkipellina som hade premiär i Korpoström på onsdag. I filmen Arkipellina och den konstiga kölden försöker fågeln Krä, flickan Neppa och flundran Unda stoppa havet från att frysa till is mitt på sommaren. För att lyckas måste de hindra skurken Surpump som stjäl värme från havet för att tjäna pengar.

Antonia Ringboms nya film hade premiär i Korpo.
Bildtext Flickan Neppa och fågeln Krä är två av figurerna som bor i skärgården Arkipellina.
Bild: Antonia RIngbom

Vill göra barn intresserade av miljöfrågor

Skärgård och miljö går som en röd tråd genom filmen som riktar sig till barn och visst är filmen ett försök att göra barn intresserade av miljöfrågor, konstaterar Antonia Ringbom.

- Jag har jobbat mycket med animationsworkshopar för barn med havet som tema. Det är viktigt att implementera en tanke av vad man kan göra och hur viktigt det är för oss alla att ha ett levande hav.

antonia ringbom
Bildtext Konstnären Antonia Ringbom.
Bild: Privat

Men fokus ligger inte bara på problem som hur man ska stoppa skurkar från att stjäla värme från havet. Antonia Ringbom vill också inspirera barnen genom att visa vad man kan göra för att havet ska må bättre.

- Jag ville inte bara visa hur mycket vi människor förstör så att barnen går hem med en känsla av hur synd det är om världen och att allt är vårt fel. Jag ville hitta något positivt och visa hur vi kan förbättra havet och få Östersjön att må bra.

Skärgården i Korpo inspirerar

Därför har hon valt att lyfta fram ålgräsets betydelse i filmen. Inspirationen kommer från skärgårdscentret Korpoström där filmen hade premiär och där man forskat mycket i hur havet mår. Förutom forskning får Ringbom mycket av sin inspiration från naturen i Korpo.

- Det mesta av min inspiration kommer från Korpo. Jag bara älskar skärgården och njuter av att segla omkring här. Det är klart det inverkar då jag gör mina filmer.

Skärgårdscentret Koproström.
Bildtext Antonia Ringbom hittar mycket av sin inspiration från Korpo och skärgårdscentret Korpoström.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Animationsäventyret om den lilla skärgården Arkipellina är också helt och hållet tillverkat i Korpo.

- Jag har min ateljé här där jag tecknar och målar och så gör jag också själva animationsjobbet här. Så filmen är en Korpoprodukt från början till slut.

Hoppas göra en tv-serie av skärgården Arkipellina

Filmen som är ungefär en halvtimme lång är också tänkt som ett slags pilotprojekt som ska presentera många av de figurer som bor i fantasivärlden Arkipellina. Tanken är att skapa en tv-serie om Arkipellina.

- Vi har fått ljusgrönt ljus att göra en serie i tretton delar. Tanken är att skapa en värld där det finns plats för relationer, konflikter, hot, glädje och fest. Alla möjligheter finns. Miljö och skärgård skulle också vara ett centralt tema för det är så viktigt för oss alla, säger Antonia Ringbom.

Filmen Arkipellina och den konstiga kölden är producerad av Långfilm produktion i samarbete med Svenska Yle, SVT, Finlands filmstiftelse, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Diskussion om artikeln