Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nikkanens nerver höll – även Murto till final

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 13:10.
Minna Nikkanen.
Bildtext Minna Nikkanen klarade 445 i sista försöket.
Bild: Heidi Koivunen/ All Over Press

Vindförhållandena var inte de bästa då damernas stavkval skulle avgöras, men båda finländarna lyckades ändå knipa en plats i EM-finalen.

I sitt första hopp fick inte Minna Nikkanen ansatsen att stämma, men efter det gick det bättre. 420 klarade hon i andra hoppet och 435 i första.

Wilma Murto tog en liten risk och inledde på 435, men höjden vållade inga större problem för 18-åringen, som lätt tog sig över ribban på första försöket.

Nästa höjd 445 blev däremot svårare för båda finländarna och både Murto och Nikkanen rev på de två första försöken.

Nikkanen lämnade det bästa till sist

Inför det tredje försöket låg Nikkanen på en delad 12:e plats och i och med att guldfavoriten Ekaterini Stefanidi inte ännu vid det skedet inlett kvalet måste finländaren klara höjden för att ta sig till final.

Nikkanen visade att hon är som bäst då det gäller. Hon gjorde sitt bästa hopp i kvalet och fixade en biljett till EM-finalen.

– Det räckte i dag. Det sista hoppet var ok, sade Nikkanen till Yle efter kvalet där hon bytte stav till det sista försöket på 445.

– Det fanns inget annat alternativ, det gick inte med den mindre. Men det lyckades ganska bra, det kändes som om det sett till den här säsongen var ett förhållandevis bra hopp.

Murto: En fin erfarenhet

För Murto var situationen bättre eftersom hon inte hade några rivningar från tidigare höjder och trots att hon rev även i det tredje försöket på 445 räckte hennes resultat till en plats i lördagens final.

– Jag borde ha hoppat 445, så att jag inte skulle ha behövt vara nervös, men jag är glad att jag kom till final, konstaterade 18-åringen som gjorde sitt första seniormästerskap.

– Det var en fin erfarenhet. Första stortävlingen och genast till final. Visst var det lite extra spännande, men nog gillar jag att hoppa i de här tävlingarna.

Vad väntar du dig av finalen?

– Det finns inget att förlora. Jag går in för fullt och försöker modigt hoppa lite med risk med de stora stavarna. Man får ju inte säga det här, men jag ger allt och ser vart det räcker. Så är det bara den här gången.

Damernas stavkval, finalister:

1. Ekaterini Stefanidi GRE 450
2. Femke Pluim NED 445
2. Lisa Ryzih GER 445
4. Angelica Moser SUI 445
4. Martina Strutz GER 445
6. Nikoleta Kiriakopoulou 445
7. Michaela Meijer SWE 445
8. Angelica Bengtsson SWE 445
9. Minna Nikkanen FIN 445
9. Tina Sutej SLO 445
11. Rianna Galiart NED 435
11. Wilma Murto FIN 435
11. Annika Roloff GER 435
11. Irina Yakaltsevich BLR 435

Diskussion om artikeln