Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Historiska toner då Sibbo gamla kyrka fylls av musik

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 16:26.
Sibbo gamla kyrka
Bildtext Sibbo gamla kyrka
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Sjunde juli inleds församlingarnas traditionella konsertserie i Sibbo gamla kyrka. Redan i många år har Sibbos svenska och finska församlingar samarbetat för att bjuda på musik i skydd av S:t Sigfrids månghundraåriga väggar.

Det vankas historiska toner när Sibbo gamla kyrka fylls av musik under sex sommarkvällar.

Först ut är äldre tiders Rom, när en kammarmusikensemble kommer till Sibbo. Ensemblen består av Tiina Aho-Erola och Minna Tuhkala på barockviolin, Lea Pekkala på barockcello, Anna Orasmaa på cembalo samt sopranen Minna Nyberg.

Från Rom till Sibbo

Gruppen har flera gånger tidigare uppträtt med sitt program runt om i Finland. Torsdagskvällens konsert blir för dem således en avslutning.

Musiken har Tiina Aho-Erola forskat fram ur drottning Kristinas liv (1626-1689). Drottning Kristina abdikerade från den svenska tronen 1654, och spenderade resten av sitt liv i Rom.

Drottning Kristina omgav sig med musiker, konstnärer och vetenskapsmän. Det är musiken som skapades där och då som fyller S:t Sigfrids kyrka.

Till exempel bjuds besökarna på kompositioner av Arcangelo Corelli, en italiensk violinist och kompositör som var under drottning Kristinas personliga beskydd.

Magisk akustik

Sopranen Minna Nyberg är väldigt glad över att få uppträda just i S:t Sigfrids kyrka i Sibbo.

- Det är någonting magiskt med just den, säger hon. Akustiken är så vacker.

Nyberg, som tidigare har framträtt i Sibbos nya kyrka flera gånger, är extra förtjust över kvällens konsert just eftersom kyrkan är så gammal. Dessutom är storleken ganska perfekt, eftersom den är liten nog att skapa en intim konsert.

- Kyrkan är exceptionell, säger Nyberg. Den möjliggör att vi kan skapa musik på ett väldigt speciellt sätt.

Början på en serie

Konserten den 7 juli är bara den första i raden. Bland de kommande konserterna finns bland andra en ensemble från Estland, Kiili Vanamuusikaansambel, som framträder den 11 augusti.

Programmet avslutas den 18 augusti med en musikalisk vandring i kyrkolandskapet. Utgångspunkten då är Ljusets kapell.

Också för barn

Kira Nyman, informationssekreterare på Sibbo svenska församling, berättar att det finns något för alla i det gedigna programmet. Konserterna rekommenderar hon från alla åldrar.

- Det är roligt också för barn, särskilt när platsen är så speciell, säger Nyman

Även i år kommer Sibbo Marthaförening att hålla sitt Klockstapelcafé, där det finns möjligheter för besökare att köpa kaffe med dopp.

Alla konserter börjar klockan 19. Det är gratis inträde, men man får gärna köpa ett programblad för fem euro.