Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rasistbild förargar isländska fotbollsfolket – "ett hemskt övertramp"

Från 2016
Uppdaterad 07.07.2016 14:25.
Moussa Sissoko och Aron Gunnarsson kämpar om bollen i fotbolls-EM 2016.
Bildtext Aron Gunnarsson (t.h.) kämpar om bollen här med Moussa Sissoko.
Bild: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Det isländska fotbollslandslaget charmade alla under fotbolls-EM och tog sig till kvartsfinal. Nu har framgången använts i ett negativt sammanhang vilket förargar det isländska fotbollsförbundet.

Island överraskade alla med att ta sig till kvartsfinal i fotbolls-EM, men fick ge sig mot värdnationen Frankrike. Det danska nationalistpartiet "Danskernes Parti" tänkte att de skulle rida på den isländska framgången.

Partiet använde en bild från kvartsfinalmatchen för att sprida rasistiska budskap. På bilden som partiet publicerat på sin Facebooksida syns flera mörkhyade franska landslagsspelare och den isländska lagkaptenen Aron Gunnarsson med bildtexten:

– Frankrike–Island. Afrika–Europa. Dela bilden om du tycker att Frankrike borde spela afrikanska mästerskapet i stället.

– Om du inte heller vill att Europa och Danmark ska förvandlas till en afrikansk bakgård så lägg din röst så att Danskernes Parti får ställa upp i valet, skriver partiet i inlägget.

Mår dåligt av att kopplas till hatpropaganda

Det isländska fotbollsförbundet har tagit avstånd från bilden och skriver på sin webbplats att det är ett hemskt övertramp efter ett fantastiskt EM.

– Dessa udda krafter har ingen plats inom fotbollen. Vi mår dåligt över att kopplas till hatpropaganda av det här slaget. Det isländska fotbollsförbundet har sökt partiet och bett dem ta bort bilden omedelbart. Vi vill även uppmuntra människor att rapportera sådana här aktioner, skriver förbundet på sin hemsida enligt Sportbladet.

Bilden publicerades på måndag och ligger fortfarande kvar på partiets Facebooksida.

Diskussion om artikeln