Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Israelsskogen lockar barnfamiljer från huvudstadsregionen

Från 2016
Uppdaterad 08.07.2016 16:29.
Noomi Grundström med katten Morris.
Bildtext Noomi Grundström och katten Morris trivs i Israelsskogen.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Israelsskogen i Forsby i Lovisa har vuxit snabbt och i dag finns en hel del nybyggda hus och barnfamiljer på området.

Det går snabbt att komma till Helsingfors, Borgå och Lovisa med motorvägen, vilket lockat många till det nybyggda området.

När man kört ett stycke längs med landsväg 170, en bit efter Gammelby, kör man förbi några nya radhus som kanske ser aningen malplacerade ut mitt på landsbygden.

Men om man tar sig tiden att stanna och ta sig en titt märker man att det inte bara är frågan om några radhus mitt i skogen, utan ett helt nybyggt litet område, det vill säga Israelsskogen.

Vägen är nyasfalterad, husen nymålade och gräsmattorna välklippta. Hela området andas, förutom sommarregn, framtid.

Motorvägen är nära

Utanför ett blått, nybyggt hus sitter katten Morris och slickar sin orange och vita päls. Ut ur huset kommer Maria Grundström tillsammans med sin 5-åriga dotter Noomi.

Familjen Grundström hör till de allra första familjerna som flyttade till Israelsskogen, i december 2009.

Grundström är hemma från Liljendal och hennes man är från Lovisa. De hade bott först i Helsingfors och sen i Borgå och hade en känsla av att de ville komma hem.

- Vi hade också en önskan om ett eget hus, men läget var avgörande för oss eftersom vi båda pendlar till Helsingfors.

För paret Grundström är det viktigt att motorvägen finns nära och att det går att komma behändigt in till Helsingfors. Och så ser situationen ut för många andra, säger Lovisas utvecklingsdirektör Sten Frondén.

- Många har flyttat hit från Helsingfors. Forsby var länge en tillväxtort ända sedan motorvägen byggdes. Det är lämpligt att komma in på jobb till både Borgå och Lovisa, säger Frondén.

Familjen Grundströms hus i Israelsskogen.
Bildtext Nya hus har dykt upp som svampar ur jorden i Israelsskogen. Familjen Grundströms hus hör till de äldsta.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Forsbys dragningskraft bidrog till att Lovisa valde att satsa på området också efter att staden tog över det då Pernå blev en del av Lovisa. Mest avgörande är vägförbindelserna, säger Frondén.

- Vi försöker svara på den efterfrågan som finns och folk vill helt klart flytta hit. Det har varit det snabbast växande området i Lovisa.

Lovisa stad försöker följa vissa principer då de planerar ett nytt område. Oftast strävar man efter att bygga nära ett befintligt bycentrum, som i det här fallet är Forsby, berättar Frondén.

- Vi bygger ut vid befintlig service och stöder den infrastuktur som redan finns. Dessutom bygger och planerar vi helst på områden som staden redan äger.

Servicen är bra

Familjen Grundström har bott i sitt blåa hus i skogskanten sedan december 2009, och var den andra familjen som flyttade till Israelsskogen. Redan under våren 2010 flyttade en del nya familjer till området och i rask takt byggdes de två radhuskomplexen.

- Vi har jättebra gemenskap här och det finns många barnfamiljer i området. Barnen springer hos varandra och det är fullt ståhej.

Noomi har många lekkamrater i närheten och hon brukar leka med sina kompisar på gården. Katten Morris är också nöjd över att springa omkring fritt i området.

Maria Grundström och katten Morris.
Bildtext Katten Morris gillar att utforska området.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Det finns mycket bra sidor med Israelsskogen, säger Grundström.

- Forsby centrum är nära och vi har bybutik, bokbuss, skola och daghem. Servicen är jättebra.

Det enda negativa är att trafiken på landsväg 170 är livlig och hastigheterna höga.

Tomtreserv finns

Sten Frondén hoppas på att Israelsskogen ska fortsätta växa och utvecklas.

- Vi har ännu tomtreserv kvar, men den räcker inte för väldigt många år framöver. Då krävs det nya detaljplaner.

Det finns en delgeneralplan som sträcker sig ända till Gammelby, och det finns möjligheter att bygga. Men det kan vara lite utmanande eftersom det råder splittrat ägande på markområdena.

Det har varit det snabbast växande område i Lovisa.

Maria Grundström och Sten Frondén intervjuades i samband med Yle Östnylands sommarserie Bostadskvarteren

Diskussion om artikeln