Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ännu en polisskjutning i USA - Offrets flickvän filmade efterspelet

Från 2016
Kampanjen Black lives matter i USA.
Bildtext Rörelsen Black Lives Matter ordnar protester mot polisskjutningar och annat våld som förekommer mot afroamerikaner.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

I USA rapporteras om ännu ett fall där en svart man har skjutits till döds av polis, det andra den här veckan.

Den 32-årige Philando Castile sköts ihjäl i sin bil under en poliskontroll i Falcon Heights i delstaten Minnesota. Mannens flickvän och hennes fyraåriga dotter fanns också i bilen.

Flickvännen uppger att paret stoppades på grund av en trasig baklykta och att mannen sköts när han sträckte sig efter sitt körkort. Hon filmade efterspelet och sände direkt via Facebook.

Videon har redan visats miljontals gånger. Polisen i Minnesota bekräftar att en person har dödats och uppger att de utreder fallet.

"Snälla sig att han inte bara dog sådär"

I filmen, som bland andra BBC har fått tag på, berättar flickvännen att Castile informerade polisen om att han har ett skjutvapen med giltig licens. Sedan ska polisen ha skjutit honom med flera skott.

– Jag sade åt honom att inte ta det. Jag sade åt honom att visa sina händer, säger polisen.

– Du sade åt honom att ta fram sitt id, sitt körkort, svarar flickvännen i videon.

Polisen står utanför bilen med vapnet riktat in i bilen.

– Herregud, snälla säg att han inte är död. Snälla säg inte att han bara dog sådär, säger flickvännen och filmar Castile.

Andra fallet på två dagar

Händelsen inträffar bara några dagar efter en annan liknande dödsskjutning i Lousiana. Den 37-årige Alton Sterling sköts ihjäl av polis när han sålde cd-skivor utanför en närbutik.

Fallet har blåst nytt liv i debatten om polisvåld mot svarta män i USA. Hundratals människor demonstrerade på onsdagskvällen för andra dagen i rad mot dödsskjutningen i Louisiana.

I båda fallen var offren beväpnade, men det finns inga bevis för att något av offren skulle ha hotat poliserna med vapnet. De berörda poliserna har tagits ur tjänst.

Diskussion om artikeln