Ingemo Lindroos: Nu går politiska kampen om svenska förorterna
Medan Jimmie Åkesson vill ha utegångsförbud talar också Stefan Löfven om skärpta straff. Den heta politiska frågan just nu är kampen om förorten, skriver vår Nordenkorrespondent Ingemo Lindroos.
I ett solskimrande Visby umgås Sveriges grädda med varann. Man analyserar och småler och säger "Här är ju alla", när man går på mingel. Det är regeringen mot oppositionen i dansshowen "DJ Battle" där man ser politikerna rocka loss i de mest absurda dansposer. Man dricker rosévin och varannan vatten.
Och i den här bubblan går den politiska debatten allra hårdast om den delen av Sverige som ligger längst bort från Visbys kullerstenar.
Det handlar om Sveriges segregerade förorter, eller "socialt utsatta områden", som det heter i debatten. Och det är här det sker politiska glidningar som ännu för några år sedan inte skulle ha hänt.
Åkesson vill ha utegångsförbud
Det var en och annan som hickade till när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson idag föreslog utegångsförbud om kvällarna i problematiska områden.
Uttalandet på partiets dag i Almedalen handlar om hur man ska komma åt till exempel stenkastning mot polis, som har uppmärksammats mycket under den senaste tiden.
Sverigedemokraterna försöker hitta en ännu hårdare ton, allteftersom största delen av de andra partierna i Sverige har tagit mycket av den agenda som Sverigedemokraterna rådde om nästan allena.
Kulturellt känsliga frågor på agendan
Under Almedalsveckan har flera partier lyft upp integration och känsliga frågor om andra kulturer, som man tidigare bara har vågat snudda vid på den här politiska nivån.
Som exempel kan nämnas Annie Lööfs känslosamma tal om kvinnlig könsstympning, som förekommer bland unga flickor också i Sverige. "Detta är en grym sedvänja. En fasansfull rit."
Också Socialdemokraternas Stefan Löfven går in i en diskussion där han bara ett par år tidigare skulle ha stämplats för att vara islamofob.
"Då ska inte religiösa extremister kunna vinna makt över det offentliga rummet, bestämma var kvinnor får vara eller hur de får klä sig", säger Löfven.
Populärt med strängare straff
Annie Lööf, Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och Stefan Löfven talar alla om omfattande problem med stenkastning mot polis och våld mot räddningspersonal.
Den traditionellt konservativa partipolitiken med "strängare straff" finns nu till och med på socialdemokraternas agenda. "Nu får det vara slutlekt för gängledarna", säger Löfven.
Flera talar om svenska värderingar
Också frågan om "svenska värderingar" uttalas av flera partiledare - en fråga som är minst sagt komplex. Tolkningarna av svenska värderingar skiljer sig beroende på vem man frågar.
Busch Thor, som är den borgerliga partiledare som mest har närmat sig Sverigedemokraternas, talar om samhällsorientering för invandrare. Den ska omfatta "våra traditioner, värderingar och sedvänjor".
Sverigedemokraterna går flera steg längre och anser att svenska värderingar handlar om att uppfatta sig själv som svensk. Det är knappast många nyinflyttade som skulle passa in i den beskrivningen.
Stefan Löfven talar mer nationalistiskt än tidigare i Almedalen: "Tänk om alla vi som älskar det kunskapshungrande, hårt arbetande, jämlika Sverige frågade oss själva: Var är min plats i detta? Vad är min uppgift? Vad är min plikt?"
Stolt eller förlorad förort?
Många politiska analyser som görs här i Almedalen går ut på att de övriga partierna har närmat sig Sverigedemokraterna.
Det stämmer att de har börjat erövra många av de frågor som traditionellt har stått på Sverigedemokraternas agenda. Men de talar om dem på ett annat sätt och det är fortfarande en stor skillnad.
När Jimmie Åkesson idag talar om "förlorade områden" så väljer Löfven ett annat språk. "Många människor från socialt utsatta områden är stolta över sin hemort, och många därifrån har gjort stora insatser för Sverige."
Alltjämt skillnad i värderingar
Alltjämt är motståndarna snabba att munhuggas. Idag kommenterar inrikesminister Anders Ygeman SD:s åtgärdsförslag för förorterna: "SD är väl ute efter att bekämpa brott med folkdanslag och Soldiers of Odin istället för poliser", säger han i svenska medier.
När Almedalsveckan fortsätter kommer ännu fler partier att ge sig in i kampen om hur man ska rädda förorterna. Men de kommer också att vara snabba att berätta var skillnaderna finns.