Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Talterapi är mer än bara uttal - "det är framtidens jobb"

Från 2016
Michaela Holm
Bildtext Talterapi är inte längre bara att lära barn uttala bokstaven r, säger Michaela Holm.
Bild: Claudia Rybin/Yle

I serien Arbetscoachen tar X3M reda på hur det egentligen känns att jobba i de branscher där jobbutsikterna för tillfället ser goda ut. Michaela Holm är talterapeuten som använder hashtaggar i stil med ”ilovemyjob”.

När Michaela Holm i gymnasiet insåg att logopedi, alltså talterapi, kombinerar både medicin och psykologi visste hon att hon hade hittat sin drömbransch.

- Jag tror att det är framtidens jobb och att det hela tiden kommer att behövas fler och fler talterapeuter, säger hon.

Michaela jobbar själv med barn. Hon säger att gnistan i föräldrarna och barnens ögon när barnet lär sig något är obetalbar.

- Det känns jättebra. Mina kompisar blir ibland trötta på mig när jag använder hastaggar som ”ilovemyjob”, skrattar hon.

Grafik för Myteriet
Bildtext Grafiken baserar sig på Arbets- och näringsbyråernas uppgifter över arbetssökande. Mer exakta uppgifter om hur behovet ser ut i en specifik stad finns på www.ammattibarometri.fi.
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Finska en nödvändighet

För att bli talterapeut krävs fem år av universitetsstudier.

- Det är en hel del skriftliga arbeten som ska göras. I arbetslivet handlar mycket om byråkrati, det är mycket papper som ska skrivas och press på att klara av att göra det snabbt, säger hon.

Trots att jobbutsikterna för talterapeuter ser goda ut säger Michaela ändå att det främst gäller för tvåspråkiga talterapeuter.

- Jag tror inte de finns jättemånga jobb där du kan jobba enbart på svenska. Man får jobba på finska om man studerat på svenska. Då gör man ett språktest i finska som man ofta ska ha klarat för att söka jobb. Det finns också en kurs vid Åbo Akademi där man övar sig på att skriva utlåtanden på finska.

Yrkets olika sidor

Det bästa med ditt arbete är: Att få vara kreativ och hitta på hur man kan lära barn olika saker med hjälp av det man lärt sig av studier och teori.

Det jobbigaste med ditt arbete är: Allt det skriftliga som nuförtiden hör till de som arbetar inom social- och hälsovården.

Varierande bransch

Michaela säger att talterapeuter traditionellt har jobbat med uttal, men att branschen idag är betydligt bredare än så.

Eftersom alla inte jobbar med uttal betyder det också att finlandssvenskar som kanske inte uttalar finska perfekt ändå kan jobba på det andra nationalspråket.

- Vissa kanske jobbar mer med rösten, andra med att lära äldre personer som fått en hjärnskada att prata. Jag har jobbat på en hälsocentral och där kan vad som helst komma emot. En gång kom det in en tvååring som hade svårigheter med att svälja. Då blev jag lite ställd, säger hon.

Artikelserien utgår från Arbets- och näringsbyråernas uppgifter om branscher med lovande jobbutsikter.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln